КАЛЕЙДОСКОП

Българо-украински проект. Одеското киностудио снима драма

11 септември 2019

Одеското киностудио заедно с българската филмова компания ще снимат драма „Край на реката“ за Вилково

Съвместният  българо-украински проект на филмовата компания «Маджик Маунт» и Одеското  киностудио, наречен «Край на реката», взе участие във втория етап от 11-ия конкурсен подбор на филмови проекти на държавното кино в  Украйна. Това съобщи известният български режисьор Васил Барков. Според него проектът ще бъде подкрепен от Българския национален киноцентър.

Картината разказва как серия от произшествия довежда българина Форе до делтата на Дунав. В град Вилково Форе извършва неволно убийство и е взет под стража. И в този град героят среща истинската любов, а красотата и духовната атмосфера на „украинската Венеция“ му създават безпогрешно усещане, че той търси такова място през целия си живот.

„Този ​​филм е екзистенциална драма за човек, който се опитва да намери смисъла на живота. Картината ще бъде заснета в стила на драмата «пътно кино», за да се подчертае, че Форе пътува, търси, пресича граници и територии. Моята режисьорска работа ще бъде фокусирана върху създаването на вълнуващ сюжет, който ще наблегне на фината драма и убедителната актьорска игра“, споделя режисьорът  Васил Барков.

„Имаме различни съвместни проекти, включително и с режисьора Васил Барков. Освен това имаме традицията годишно да се открива фестивал на съвременното българско кино в киностудиото. Сега Украйна се нуждае от такива творчески и приятелски отношения не само с България, но и с други страни“, казва директорът на Одеското киностудио Андрей Осипов.

Светлана Драгнева, Одеса

 

 

 

 

https://www.glaspress.rs/%d0%be%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%81-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81/