ПОСТИЖЕНИЯ

Максим Ешкенази – създател на музикални проекти

10 септември 2019

 

Сред музикантите, които силно обичат динамиката и програмите с продължение, без съмнение особено място заема Максим Ешкенази.
Диригент, цигулар, създател на музикални проекти, той вдъхновява куп музиканти и артисти до себе си.
Бил е музикален директор на Младежкия симфоничен оркестър в Пасадена.Както и на Американския младежки симфоничен оркестър.
В България като гост е дирижирал Софийската филхармония.
В края на 2018 г. пристига в България за реализиране най-новото издание на  музикалния проект „Фортисимо фамилия”. Предлага програмата „Вивалди и малкият Ото”.
В рамките на проекта музиканти на Софийската филхармония и известни артисти запознават децата с музикални инструменти и ключови понятия в класическата музика.
През последните години родната публика на няколко пъти можеше да присъства на концерти с известни изпълнители и филхармоничен оркестър под диригентската палка на Максим Ешкенази.
В България има възраждане на изкуствата – театрите и концертните зали са пълни”, изрече пред родна медия диригентът през 2017.
Създател е на образователни музикални програми за най-младите. Реализираният цикъл е обърнат към семейството, към мястото и ролята на класическата музика в неговото изграждане и развитие…
Общуването с музикалната класика за много от семействата е по-скоро предизвикателство и откритие, отколкото потребност. Интересът към класическата музика е важно да се създаде, утвърди и възпитава.
И точно затова програмите, насочени към музикалното образование на най-младите членове на семействата, са израз на дух и морал, порив за повече духовност в дните ни.
Сигурно някои семейства тук помнят програмата на „Фортисимо Фамилия” „Музиката и компютърните игри”, други - програмата „Хайдн и малкия Ото” (2016). Откритията са много индивидуални.
Преди десетина години за него можеше да прочетем, че той е повече познат по света, отколкото в България. Сега е различно.
Днес като кажем кой от познати ви музиканти прекарва много време в полети между София и Лос Анжелис – отговорът е сравнително лесен за откриване: Максим Ешкенази.
Фестивалът „Фортисимо фест”, чийто инициатор е диригентът, е традиционен. Идва ли септември – идва и времето на фестивала. Така е и през 2019.
Тази година „Фортисимо фест” се реализира във Враца, Разград, Габрово.
Проектът включва два филхармонични оркестъра, дирижирани от Маестрото. За публиката звучат произведения на българската музикална класика, български фолклор, музика от българското и световното кино.
 
Новото ли? За първи път във „Фортисимо Фест” са включени и оперни арии…разбираме от медиите.
Фестивалът е със свободен вход. Провежда се на открито. Отворен е за публиката. Маестрото се стреми да привлече най-разнолика публика.
В проекта се включват като водещи известни артисти от сцената и телевизионния екран ( Герасим Георгиев – Геро, Юлиан Вергов, Ана Пападопулу). И това също допринася за увеличаване на популярността му.
От дълги години музикантът се е установил в Калифорния. Реализирал е в Америка много концерти и музикални проекти.
Остава много директен и контактен. Когато го питат с какво най-много обича да се занимава в свободното си време – той отговаря така: с музика.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност"