КАЛЕЙДОСКОП

Родна стряха. Приятели в Торонто

10 септември 2019

 

 
ДРУГАРЧЕ ПО БЪЛГАРСКИ
Инициатива на Родна Стряха за изграждане на приятелства
 
Една обществена инициатива на Родна Стряха, която има за цел да изгражда приятелства между българчетата в Торонто.
По пример от популярната канадска програма Big Brothers/Big Sisters of Canada, Родна Стряхасвързва българчетата в Торонто.
Пишете ни, ако имате малко дете, на което желаете да предложите Другарче на български.
Пишете ни, ако имате дете в гимназиална възраст и искате то да бъдете Другарче на български.
Родна Стряха има желанието да популяризира Другарче на български сред нашата общност и призовава тази инициатива да подемат и да предлагат на своите ученици всички български формации в Торонто.
За контакти: Фейсбук – @RodnaStriahaToronto или на телефон 416.953.6924 – Жени Попова
 
Всичко това е една история по действителен случай, преживявана в първо лице единствено число вече няколко години подред.
Когато моето дете беше на 5 години и започваше обучението си по френски език в SK in French Immersion in Toronto, аз научих за програмата Big Brothers/Big Sisters of Canada, която предлагаше на ученици в гимназиална възраст контакти на семейства с деца, които имат нужда от това детето им да преживява емоции и да прекарва време с по-голямо дете, от което да се учи и да получава положителен пример.
За съжаление програмата в Торонто не предлагаше услугата на френски, но идеята толкова много ми допадна, че сама намерих две момичета, които наех, за да играят с моето дете на френски най-малко два пъти седмично, и по този начин да подпомогна научаването на новия език.
Днес в Родна Стряха ние прилагаме тази идея на български като свързваме семействата, с които работим и създаваме възможности за нашите деца да практикуват своите умения по родния език в реалния живот. Стремим се да помагаме на децата да намерят своята мотивация, за да успяват не само да поддържат българския си на определено ниво, но и за да желаят да го развиват и разгръщат всеки ден.
Какво прави Другарчето на български?
То чете и разказва приказки!
Играе на занимателни игри!
Рисува и твори!
Преживява и създава емоции!
С Вашето дете!
На български език!
Макар и далече от Родината!”
 
Жени Попова
ttps://www.eurochicago.com/2019/06/drugarche-bg/