АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Ръст на преките инвестиции, сочат данни на БНБ

29 август 2019

 

Преките инвестиции с положителен ръст, Германия е водеща
Нетният поток на преките инвестиции в страната за първите шест месеца на 2019 г. е положителен в размер на 457 млн. евро, което прави 0,8% от БВП, сочат данните на БНБ.
Сравнено със същия период на 2018 г. този показател е с 304,5 милиона евро по-голям. През юни 2019 г. потокът е положителен и възлиза на 328.3 млн. евро, при положителен поток от 61.3 млн. евро за юни 2018 г.
Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е положителен в размер на 3.3 млн. евро, при положителен нетен поток от 10.9 млн. евро за януари – юни 2018 г.
По страни, най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия (1.1 млн. евро), Латвия (0.5 млн. евро) и Казахстан (0.5 млн. евро).
За януари – юни 2019 г. нетният поток по подстатия Дългови инструменти възлиза на 1096.2 млн. евро, при 268.4 млн. евро за януари – юни 2018 г.
Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари – юни 2019 г. са от Германия (125 млн. евро), Великобритания (119.3 млн. евро) и Холандия (101.7 млн. евро).
Люба Иванова
https://www.flashnews.bg/balgariya-s-rast-na-prekite-investitsii-za-parvoto-polugodie/
 
Премиерът Бойко Борисов: Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД в България
 
Крумовград. Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД в България. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два приоритета на правителството акцентира министър-председателят Бойко Борисов при откриването на рудник „Ада Тепе“ на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.
Пред служителите на компанията премиерът Борисов отбеляза доброто изпълнение на редица програми на правителството, които допринасят за по-добрия облик на населените места. „Може би като сте идвали – сте видели пътя от Кърджали до Момчилград и Крумовград. Някои от вас може да си спомнят свлачищата, просто нямаше път, беше отнесен на няколко места“, отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че в инфраструктурата в региона са вложени десетки милиони, за да дойдат милиарди инвестиции. 

Премиерът Борисов изтъкна значението на разкриването на повече работни места и осигуряването на добри възнаграждения. „Стотици български граждани – мюсюлмани и християни, работят тук. Догодина март месец 2700 лева ще е средната заплата, сега е 2100. Ще продължим в тази посока“, заяви още при откриването министър-председателят Бойко Борисов. 

Компанията „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД стартира дейността си преди 15 години в Челопеч, като над 860 млн. лв. са средствата, вложени в модернизация, подобряване на условията на работа, опазване на околната среда в града и района. В Крумовград инвестициите са 280 млн. лв. досега. Около 300 души работят в компанията в града. 
http://www.focus-news.net/news/2019/08/23/2692002/premierat-boyko-borisov-nad-1-miliard-leva-sa-investitsiite-na-dandi-preshas-metals-ead-v-balgariya.html