ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Завръщане към мечтите

28 август 2019

 

 

Няма да сгрешим, ако допуснем, че темата за мечтите в живота не е от най-приятните или е от двуострите, примерно,  за кой да е млад професионалист.
Мечтите отпращат към детството. От него се излиза. Човек се развива.
Като говориш за реализация, възможно е, да е и така. По - скоро решаваш да разгърнеш идеите си, да представиш своите идеи, а не да говориш за мечти.
И това изглежда разбираемо. И в двете посоки. Мечтите са важни  за младия човек. Мечтите са сложна проекция на идеи и виждания във времето.
Днес повече на брой са прагматиците, а не мечтателите. Не мечтай, а действай – ще каже някой прагматик. И е трудно да се оспорва логиката му.
И пак размисъл в две посоки. Работиш с мисълта – прави каквото трябва, да става каквото ще. Работиш с мисълта, че новите идеи по-лесно се осъществяват в общество и икономика в процес на трансформация.
Освен това, животът не те изпраща в меланхолия, а те „прави” реалист: с посока на мисли - изучаване на ситуации и познаване на контекст.
Калин Василев от TurnavoRuns известно време е прекарал там. „Животът в чужбина ми е дал обич към света, расите, хората и техните традиции”, обяснява Калин.
Той се e завърнал, за да се реализира в България. За ситуацията „там” той ще каже: „Тук  не там виждам смисъла да влагам енергията и познанията си”.
Той е от младите и предприемчивите, от мечтателите и амбициозните.
Няма точна статистика колко са завърналите се. Наблюдения все пак показват, че завръщащите се с всяка година във времето са все повече като численост.
Младите хора пристигат, за да развият своите идеи, за да тестват свои мечти.
„Там”, извън България, са останали за тях много полезни „сблъсъци” със среда и интерпретации. Трупани са знания и умения. Правени са компромиси.
Амбициите на тези млади хора са благородни. Калин ще каже: „Тук усещам крещяща нужда от разрушители на стагми”.
Никол Истилианова перифразира въпроса „Защо се върна?” в по-точния, според нея - „Защо се върна точно в този момент?” Тя е участник в проекта „Заедно в час”. Конкретен проект, който се реализира в конкретно време.
Дали е само иронична усмивка или нещо по-силно, кой знае? „Само в България има предизвикателства, които могат да ме накарат да се чувствам WonderWoman и при най-малката победа”, обявява Никол.
Младата жена  ни убеждава, че вярва в промените и успеха. Прекъснала магистратура. Взела си обратен билет. Завърнала се е за реализация в България.
Решението да се завърнеш и реализираш в България за всеки млад професионалист е индивидуално. Сигурно е въпрос на компетентности, светоусещане, самочувствие, отношение към среда и природа…
Впрочем, важно е да се включиш в силен екип. „Силно вярвам, че чудесата се случват, когато си на правилното място с правилните хора”, обяснява Никол.
Ако притежаваш и ирония, и самоирония, сякаш  и по-лесно се справяш с предизвикателства. Не униваш. Не се пречупваш при трудности.Мисля си, че тази комбинация е присъща най-вече на смелите хора и силните духом…
Младите професионалисти се завръщат, защото правят точна преценка на нови оферти. Форуми тук им предлагат варианти за размисъл и решение.
И те се завръщат към мечти и идеи. Калин бе казал: „България е едно предизвикателство, което поемаш не заради адреналина, а защото има смисъл”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: млади хора