КАЛЕЙДОСКОП

Квинтет „Пилекадоне” се включва във фестивала Охридско лято

28 август 2019

 

Духовият квинтет „Пилекадоне“ от България гостува на фестивала Охридско лято

Успешното сътрудничество на Северна Македония и България в областта на изкуството продължава. Така, тази вечер в Охрид ще гостува и ще проведе концерт духовият квинтет „Пилекадоне“ от България.

Гостуването на българският квинтет е в рамките на 59-ото издание на най-важното музикално-сценично събитие в Северна Македония – фестивала „Охридско лято“, а концерта ще се проведе в охридската църква „Света София“.

Този български квинтет е съставен от флейтистката Мила Павлова, обоиста Валентин Методиев, кларинетиста Венелин Пиперов, Ясен Теодосиев на рог, както и Евгений Тонев. Ансамбълът „Пилекадоне“е отличен с престижната награда „Златна лира“, връчена от Съюза на българските музиканти и танцьори за изключителни постижения в сценичните изкуства.

Според описанието на официалният сайт на фестивала Охридско лято, изразяването на българските художници надхвърля традиционния класически концертен подход, като техните изпълнения често са преплетени с нови форми като мултимедия, концептуално изкуство, колаборация с актьори и танцьори, както и с хора „Софиски момчета“. Едно от новите и значими постижения на квинтета „Пилекадоне“ е и сътрудничеството със световно известната цигуларка Албена Данаилова, която е концерт-майстор на Виенската филхармония.

На фестивала Охридско лято участват известни музиканти от България, Италия, Австрия, Русия, Германия, Словения, Албания, Хърватия, Сърбия и други страни. Фестивалът ще бъде тържествено закрит на 20 август, с изпълнение на театралното представление „Одисей“ от Горан Стефановски, режисирано от Александър Поповски.

https://www.glaspress.rs/%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be%d0%bd%