АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Заря-проверка, заупокойна молитва, странджански песни на Петрова нива

27 август 2019

 

С тържествена заря-проверка и заупокойна молитва беше отбелязана годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, предаде БНТ.
През деня в местността се проведе национален възпоменателен събор.
През тази година честванията за 116 години от Илинденско-Преображенското въстание са съчетани със 175-ата годишнина от рождението на Капитан Петко Войвода. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев.
В речта си тази вечер той призова да не забравяме пролятата кръв и хилядите унищожени съдби.
"Нека заявим високо и категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом с наследниците на изстрадалите. Нека е ясно, че ние не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени и справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Да живее България!" - заяви Радев.
https://news.bg/bulgaria/sas-zarya-i-molitva-v-petrova-niva-otbelyazahme-116-g-ot-ilindensko-preobrazhenskoto-vastanie.html
Програмата за честването на 116-ата годишнина от Илинденско-преображенското въстание на Петрова нива
 
На  17 август 2019 г.  в м. Петрова нива, община Малко Търново ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 116 - та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Събора се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев.
Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества -  Бургас.
      На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.  Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.
      През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.
       През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.
ПРОГРАМА
17.08.2019 г (събота)
10.30 ч. – 17.00 ч.     Трети  фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“
10.00 ч.  – 17.00 ч.     Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“
14.00 ч. – 16.00 ч.       Научна конференция на тема: „"Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост"
16.00 ч.                   Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете  на     Странджа“
16.30 ч.                       Урок по история на открито "Капитан Петко Войвода - 175 години            безсмъртие" - д-р Ваня Стоянова
16.30 ч.                       Посрещане на участниците в тракийски туристически поход                        “По   стъпките на преображенци“ от Росеново
17.00 ч.                      „Странджанското книжовно и документално наследство- минало и съвремие“ – презентация, Университет по библиотекознание и информационни технологи
18.00 ч.                       Награждаване  на лауреатите от третия  фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов“
20.00 ч.                      Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“
20.30 ч.                     Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала.            Заря – проверка
21.00 ч.                     Празничен концерт  с участието на  странджански народни певци
 https://www.flagman.bg/article/194040