ПОСТИЖЕНИЯ

Скулпторът Живко Седларски с изяви във Франция и България

14 август 2019

 

 

Именитият скулптор Живко Седларски не престава да ни изненадва…Пристига в България и през 2018, и през 2019 заради свои проекти и културни продукти.
Произведенията му са гордост за музеи и частни колекции по цял свят. Можем да ги открием във Франция, Швейцария, Испания…
Изложба с негови произведения е представяна и в далечен Китай. Колко ли далечен за бизнес и нови тенденции през 21 век?
Кой знае, утре можем да откриваме партньорите в бизнеса след референции с изкуството. Забелязали смайващи произведения на изкуството – харесали и страната, откъдето е творецът.
В кариерата си на скулптор Седларски получава признание да направи изложба и в Съвета на Европа в Страсбург. По онова време Скулпторът от няколко години вече се е установил във Франция. Твори с метал.
Няма как да се импровизира къде и как е получил признание: заминава за Франция и там преоткрива арматурното желязо.
Не просто забелязват произведенията му.Някои от тях красят открити пространства: паркове, центрове за развлечения…някой-друг замък.
Седларски не е галериен художник. Не е и скулптор, приобщен към света модата. Колекцията му скулптури-рокли , обаче, му носи европейска слава.
Относно работата върху скулптури - рокли, той споделя: "целта ми е да се доближа до творческия процес на един дизайнер на висша мода".
На площада пред кметството в Сонс дьо Бретан, Северозападна Франция е поставена 4 метра негова скулптура „Бретонката”(2019). Творбата показва бретонска девойка, унесена в ритъма на характерния бретонски танц.
В творчеството Живко Седларски държи на движението и динамиката, в живота – на Родината.
Връзката на твореца с България е силна, плътна и реална, а не вербална. Търси и намира контакти и варианти за изложби и проекти на родна земя.
Отваря изкуството си и към българите извън България. Реализирал е  изложби в Български културни центрове в чужбина.
Впрочем, като пристъпите към Българския културен център в Париж ще откриете друг и различен Седларски. Негов е барелиефът на гениалния публицист, поет и революционер Христо Ботев, поставен там.
През 2019 г. Пловдив е европейска културна столица. Градът посреща именити български творци. Изложба прави и скулпторът Седларски.
Пристига през лятото, за да покаже 10 свои творби(рисунки и пластики). Изложбата „Дева M” е „индикатор за артистизъм, свобода и професионализъм”, отбелязват експерти.
От медии разбираме, че пред галерията, в която се организира изложбата на негови произведения, се издига 3.30 метра скулптура „Дева M”. Питат го: „Защо М?”. Отвръща загадъчно: „М като Мода, Мая, Муза, Мадона…Марица.
Има известна пристрастеност към представяне на произведения на изкуството в европейски културни столици. Правил е изложби и в Марибор, Словения, и в Марсилия, Франция.
Първата си скулптура от арматурно желязо – „Птицата” българинът създава през 2008 г., поясняват медии. Висока е 183 см и е в два цвята – червено и черно.
Създава и женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2.20:”Червена тишина”. Творението може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай.
Направената от арматурно желязо скулптура на големия Майстор …” ще е прозрачна , ефирна, пълна с много въздух и пространство”. Такава си я пожелава той.
„Играя си с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява”, ще каже за негови търсения и решения именитият скулптор…
 Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: произведение на скулптора Живко Седларски, архив