ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Eвропейски игри.Успехи и надежди(2)

13 август 2019

 

На Вторите европейски игри в Минск 2019 България постигна по-силен резултат накрая от първите Европейски игри, състояли се в Баку 2015. България извоюва повече медали, повече златни медали.
В някои спортове игрите в Минск бяха важен барометър на състоянието и подготвеността на спортистите преди Олимпийските игри… 
През 2020 година предстоят ОИ в Токио.За всеки спортист представянето на ОИ е върхов момент в професионалната кариера. Към тази изява той се стреми с всички сили.
Подготовката на елитните спортисти е съсредоточена в четиригодишен олимпийски цикъл. И затова в някои спортове в Минск се водиха яростни битки за класиране напред.
Постижението във всеки спорт има различна тежест. В спортове като борба, бокс, карате, спортна стрелба, художествена гимнастика и т.н. в Минск се представи елитът .
Резултатът на българските спортисти в Минск е: 18 медала ( 3 златни, 7 сребърни, 8 бронзови). Някои сребърни отличия са и със стойността на злато (аеробика, джудо, бокс). Толкова близо бе триумфът.
В първите европейски игри в Баку 2015 българските спортисти ни зарадваха с 10 медала (1 златен, 5 сребърни и 4 бронзови). В Минск бе направена голяма крачка напред по смисъла на успешното представяне.
Някои спортисти ни дариха с радостни усмивки, други - направо ни хвърлиха в небесата от радост. Толкова мощно се представиха. Имаше и разочарования, но ги отбелязваме само с някои уговорки.
Каратеката Ивет Горанова сигурно и самата тя не предполагаше мигове след успеха колко мощно ни е впечатлила. Изгряващата звезда надигра шампионка.
19 - годишната Ивет излезе във финал срещу 28 - годишна европейска шампионка Анжелика Терлюга от Украйна. Губеше с 1:3, но 30 сек. преди края реализира… ипон и взе златния медал.
Победата на каратеката с 4:3 накрая на схватката е уникалeн успех на топ форум. И реално e посочване на голямата цел - успешно представяне и на ОИ в Токио.
В бадмингтона европейската титла не „гарантира” ¼ финал на ОИ. Просто защото азиатките са изцяло в топ 6. При каратеките не е така.
За разлика от триумфа на бадмингтонистките Габриела и Стефани Стоеви, в Баку, постижението на Ивет Горанова носи повече реални надежди на България за силно представяне и на ОИ.
Спечелените отличия от българските спортисти в Минск като цяло потвърждават предварителните очаквания: разчитаме на успехи в художествената гимнастика, бокса, борбата(жени) и стрелбата.
Сред приятните изненади в Минск е завръщането на топ позиция на звездата в стрелбата с пистолет Антоанета Бонева, извоювала в Минск не един, а два медала…и на 10 м., и на 25 м.
Станимира Петрова в бокса не само триумфира на върха и в Минск. Прецизна, консервативна, ефективна, без излишни рискове между въжетата, тя взе своето. В кариерата на ринга, като резултат, няма само подиум на ОИ.
Някой ще каже, че в Минск е имало и разочароващи класирания ( бокс, борба, стрелба). Заклет песимист или непоправим хейтър може и да наблегне на това.
Да, имаше и моментни сривове. Топ звездата в борбата Тайбе Юсеин (67 кг) остана без медал, уви. Показа обаче и характер, и самочувствие, и класа.
В ½ - финал Тайбе Юсеин не успя срещу Юлия Ткач (Украйнa). Двете са световни и европейски шампионки. Тайбе започна зле, компенсира, но отстъпи накрая с 8:11. Показа, че е биткаджия и победител, че има и характер.
Обратно, Мими Христова, и пак в борбата, до финала в категорията показа, че за нея няма прегради, за да триумфира на върха. В полуфиналите при 57 - килограмовите българката бе категорична срещу Бедиха Гун(Турция) - туш.
Във финалната схватка Мими сякаш психически рухна.Спортът е непредсказуем. Сривът …при Мими Христова се случи, обаче,… в пряк сблъсък с европейска шампионка (Курачкина, Беларус).
Сривове са възможни и при най-големите звезди в спорта.Еврошампионът в многобоя Белявски на следващия ден … падна от висилката. Продължи и завърши с резултат, който, без падането, би му донесъл златен медал.
Възхити ни Даниел Асенов(52кг.). Файтърът игра с испанеца Ескобар финал агресивно, атрактивно, разнообразно. Заслужаваше титла. Убеди ни! И каза : „Не съм доволен, ще се върна по-силен!”
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: Даниел Асенов