КАЛЕЙДОСКОП

Заедно на Илинден

08 август 2019

 

 

Продължава традицията за съвместно честване на годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание, от страна на Северна Македония и България. По този повод на посещение на Северна Македония ще пристигне българския министър-претседател, Бойко Борисов.

Премиерът Борисов заедно с премиера на Северна Македония Зоран Заев, ще отбележат и третата годишнина от подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между двете страни, който бе подписан от тях двамата в Скопие, на 1 август 2017 година.

Премиерите Борисов и Заев ще проведат двустранна среща, на която ще обсъдят напредъка в двустранните отношения между Северна Македония и България. Двамата премиери след това ще положат цветя пред гроба на великана Гоце Делчев, в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

По време на неговото посещение в Скопие, премиерът Борисов ще проведе среща и с президента на Северна Македония, Стево Пендаровски.

Премиерите на Северна Македония и България утре също така ще присъстват и на откриването на възстановения паметник на полковникът от българската армия, Константин Каварналиев. Паметника е издигнат в близост до Дойран, на мястото където полковник Каварналиев е загубил живота си, по време на Междусъюзническата война, на 23 юни 1913 год.

Честването на големия национален празник на Северна Македония – 2 Август, който тази година се отбелязва под мотото „Всички сме деца на Илинден“, започва утре вечерта – на 1 август, в Крушево на местноста Гуменье. Там ще бъде открито тазгодишното издание на манифестацията „10 дни Крушевска република“.

Тържествената церемония започва в 19:35 часа с изпълнението на националния химн на Северна Македония, последвано от обръщението на кмета на община Крушево, Томе Христоски. С импровизирана стрелба от черешовото топче и с фойерверки ще бъде означено началото на програмата, след което следва музикалната част.

Присъстващите гости в 20:30 часа ще имат възможност да се радват на изпълнението на едни от най-добрите китаристи на света – Влатко Стефановски и Мирослав Тадич. След тяхното изпълнение, с начало в 22:00 часа електро-акустичен концерт ще проведе кийбордистът Джиян Емин, придружен от Филхармонията и Асоциацията на джаз изпълнители.

След концертната програма в полунощ ще се проведе традиционната импровизирана атака на града.

Тържественото честване на 116-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание продължава на 2 август, когато на местноста Мечкин Камен в Крушево ще бъде проведено централното тържество по повод националния празник – Деня на Републиката. На церемонията ще говори премиера Зоран Заев, след което е предвидена културно-художествена програма.

Зоранчо Маринков, Гласпрес

 

tps://www.glaspress.rs/северна-македония-и-българия-и-тази-го/