АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Фон дер Лайен поиска смекчаване на тона към Централна и Източна Европа

05 август 2019

 

 
 
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че страните от Източна Европа не трябва да бъдат притискани. Думите ѝ предават европейски вестници, публикували интервюта с нея в последните 24 часа, както и ДПА, цитирана от БТА.


Фон дер Лайен, някога критикувала върховенството на закона в Полша, по неофициални, но потвърждавани за повечето големи издания данни е разчитала и на подкрепа от евродепутатите на управляващите в Полша "Право и справедливост" и унгарската "Фидес" на премиера Виктор Орбан, за да събере крехкото си мнозинство. За Фон дер Лайен потвърдиха, че са гласували и евродепутатите на италианското популистко движение "Пет звезди", партньор в управляващата коалиция.


Това породи спекулации, че Фон дер Лайен ще промени курса в отношението към Източна Европа, където досегашният заместник-председател на комисията Франс Тимерманс бе обещал безкомпромисни действия към страните, поставящи под съмнение върховенството на закона. За "Ройтерс" самият Тимерманс каза вчера, че бъдещата комисия се очаква да запази същото отношение и да е "решителна" към Полша и Унгария. Очаква се той да запази поста си и когато новата колегия поеме задълженията си, продължава агенцията.


"Никой не е съвършен"
 
Фон дер Лайен същевременно даде да се разбере, че има усещане за несправедливо отношение към Полша и други държави със сходни тенденции. "В Централна и Източна Европа мнозина имат усещането, че не са изцяло приети", заяви тя вчера в интервю, цитирано от германския в. "Зюддойче цайтунг"(достъпът е платен, но то е цитирано от други германски медии). "Когато водим толкова остро дебатите, както го правим, държавите и народите вярват, че говорим за тях като цяло, когато имаме предвид отделни недостатъци."


Финансови санкции ще бъдат налагани само като крайна мярка, добави Фон дер Лайен, която скоро ще застане начело на Еврокомисията, която е обещала да предприеме мерки за поддържане на върховенството на закона. "Всички трябва да научим, че целта ни е винаги пълното върховенство на закона, но никой не е съвършен", допълни тя.


Испанският в. "Ел паис" в интервю заедно с още няколко медии пита не я ли притеснява особено тревожният възход на популизма в Централна и Източна Европа. "Винаги ще виждаме вътрешни спорове за различните форми на напредък във всяка страна, обяснява тя. Отговорът е да работим усилено, за да имаме по-добри аргументи, да убедим хората, да предложим по-добри политики и да разберем, че демокрацията е крехка и не може да се приема за даденост. Това трябва да е урокът, който да извлечем от Брекзит."


Гъвкавост


Фон дер Лайен намекна също, че Италия (страната с втория най-голям дълг в еврозоната) може да получи отстъпки по отношение на бюджета си. Макар европейските правила да предполагат спазване, в тях "има голяма гъвкавост, която може да се използва по-добре за насърчаване на растеж чрез инвестиции, продължи тя".


Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" от думите ѝ следва, че тя желае да даде "поле за маневри" на Рим, който трябва да представи до средата на октомври проектобюджета си до 2020 г. Еврокомисията, която се въздържа от санкции срещу Италия заради дефицита ѝ, иска доказателства, че бюджетът не нарушава фискалните правила на съюза.


"Толкова неудачно споразумение"


Новоизбраният председател на ЕК призова и към солидарност със страните, принудени да се сблъскват с проблема на миграцията. В интервюто за "Ел паис" тя подчерта, че Италия иска да реформира системата за даване на убежище, предвидена в споразумението от Дъблин. "Длъжна съм да призная, че ми е интересно как е могло да бъде подписано толкова неудачно споразумение", добави тя. "Разбирам, че страните, които са външни граници на ЕС, не искат да продължават да решават сами проблемите на миграцията. Те заслужават нашата солидарност", заяви Фон дер Лайен. "Вече видяхме, че миграцията не е явление, което ще изчезне", предупреди тя. "Но в същото време сме длъжни да търсим хуманни решения."


Необходими са големи инвестиции в Африка, за да намалее миграционният натиск. Трябва да се води и борба с организираната престъпност, да се реформира споразумението от Дъблин и да се гарантира, че Шенген ще може да оцелее, като едновременно с това се защитават границите, добави Фон дер Лайен. "Спасяването на животи винаги е наше задължение, но само то не решава основния въпрос", подчерта тя.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/07/19/3940158_fon_der_laien_poiska_smekchavane_na_tona_kum_centralna/?ref=home_main_news