АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Борисов и Заев дадоха срок на историците до октомври да се спогодят

02 август 2019

 

До октомври комисията от историци на България и Северна Македония трябва да е изчистила спорните исторически и образователни въпроси между двете страни. Този срок поставиха днес на среща в Скопие премиерите на България Бойко Борисов и на Северна Македония Зоран Заев.
 
Причина да се поставя срок на работата на учените е, че от 1 януари двете страни съвместно трябва да поемат председателството на Берлинския процес - инициатива за държавите от Балканите извън ЕС, заедно с Хърватия, Словения и големите страни от Западна Европа, за подобряване на свързаността и сътрудничеството.
 
Основният спор е около оценката на Гоце Делчев.
 
Четири исторически личности честваме заедно и се надяваме да се намери решение за личността на Гоце Делчев - великан, герой, на който отдаваме почит. Делото на Делчев може само да ни обедини, днес ще се поклоним заедно на гроба му в църквата "Св. Спас", каза Заев на пресконференция, излъчвана пряко във "Фейсбук".
Борисов настоя членовете на комисията да не ползват лятна отпуска и да заседават всекидневно, например във Варна или Бургас, но да постигнат съгласие.
 
И според двамата премиери изчистването на спорните въпроси е в полза на добруването на двата народа и перспективата пред младите хора и следващите поколения.
 
"Да спорим за герои, отдали живота и енергията си, за да можем да сме заедно, и да си спъваме перспективата и развитието не е честно към тяхната идеология цел, мечта", добави Борисов. Той подчерта, че "нашите герои са имали цел да бъдем братя, да имаме просперитет и високи доходи, а ние с нашата политика досега сме докарали да сме най-бедни в ЕС".
 
Борисов определи като унизителен и за двете страни журналистически въпрос дали България би поставила условия към Македония, за да започне тя преговори за влизане в ЕС. "Благодаря за въпроса, защото ми дава възможност да кажа как го чувствам. Докараме ли дотам, ще ми се смеят. Аз съм се борил с целия си авторитет да го има това, което е в момента (...) Те направиха много, ако гледаме българския интерес, няма по- добро от Република Северна Македония в НАТО и ЕС", каза Борисов.
 
От изявленията на Борисов и Заев се разбра, че в близките дни транспортните министри ще обсъдят как да ускорят строителството на жп тунел между двете страни.
 
Борисов e на еднодневно посещение в Северна Македония за отбелязване на втората годишнина от
подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев. Договорът между България и Република Северна Македония беше подписан през 2017 г., с което се даде тласък на устойчивото изграждане на приятелските и добросъседските отношения. Документът е основа за засилването на сътрудничеството, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни, се казва в правителствено съобщение.
Eлена Геловска

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/08/01/3945922_borisov_i_zaev_dadoha_srok_na_istoricite_do_oktomvri/?ref=home_mainStory