КАЛЕЙДОСКОП

КИЦ „Босилеград” за изследователя Иван Захариев

29 юли 2019

 

 
Културният център „Босилеград” започна снимане на документален филм „По пътищата на Йордан Захариев”. За тази цел е ангажиран Сърджан Йованчов, абсолвент по филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благовевград, който заедно със снимачен екип от Културния център пoдготвя записи за най-характерните демографски и други особености на нашето Краище, което преди един век е обикалял и изследвал Йордан Захариев, автора на книгата „Кюстендилско краище”.
– Тръгнахме по следите на известния етнограф и изследовател Йордан Захариев, с идеята, че ако повторим ритъма на пътуването му, ще узнаем повече за нашия край и ще открием някоя скрита тайна от живота на нашите предци. Бог на няколко стотин години пуска по една мелодия, която имат възможност да улавят много редки хора, каквито са Моцарт, Достоевски, Ван Гог… А точно сред тях е и нашият Йордан Захариев, споделя Йованчов.
Освен режисьора Йованчов, в реализацията на проекта са включени и оператори в Културния център.
Сърджан Йованчов изказва голяма благодарност към кмета Владимир Захариев и директора на Културния център Воислав Божилов, които, както изтъкна, са му оказали огромна помощ и подкрепа за реализация на проекта.
Р.П.
ttps://www.glaspress.rs/културният-център-босилеград-под/