АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Правителството одобри кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар

29 юли 2019

 

 
 
Министерският съвет одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия, предаде правителствената пресслужба.


От юли 2017 година Мария Габриел е европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество. В съобщението се посочва: "В рамките на мандата й тя създава първата, изцяло цифрова програма "Цифрова Европа" с бюджет 9.2 милиарда евро за следващия седемгодишен бюджет на Европейския съюз. Автор е на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа "WIFI4EU", както и на схемата за платен трансграничен стаж за студенти "Цифрова възможност". Мария Габирел създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави. Под ръководството на Габриел е изработено ново европейско законодателство за киберсигурност, включващо засилване на Европейската агенция за киберсигурност и за първи път рамка за сертифициране на продукти и услуги в тази сфера".


Мария Габриел е два пъти член на Европейски парламент и два пъти става "Евродепутат на годината" - през 2016 г. в категория "Развитие" и през 2013 г. в категория "Равенство между половете" . Като член на Европейския парламент тя става най-младият ръководител на мисия на ЕС за наблюдение на избори в трети страни. Докладчик е по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визовия режим с трети страни. Създава и работна група по пчеларство в Европейския парламент, се казва още в съобщението.

По време на преговорите между държавите - членки на ЕС, за бъдещите ръководители на блока премиерът Бойко Борисов каза че България е отхвърлила предложение за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. "Искаха много да има и българин в имената, но това, което предлагат, е върховният представител, тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар", заяви Борисов, като уточни, че е имало предложение Габриел да бъде върховен представител.
ttps://www.dnevnik.bg/evropa/2019/07/24/3942591_pravitelstvoto_odobri_kandidaturata_na_mariia_gabriel/?ref=home_metatema4