АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Без допълнителна матура за българчетата зад граница за ВУЗ у нас

25 юли 2019

 

Сертификат за език сменя зрелостния изпит по български
Да отпадне допълнителната матура за българите в чужбина, завършили неделни училища, при кандидатстване във ВУЗ у нас. Такива промени в наредбата за прием в родните висши училища ще предложат от просветното ведомство, стана ясно от думите на министъра Красимир Вълчев след среща в МС с премиера Бойко Борисов и представители на асоциацията на българските неделни школа зад граница.
Поправките трябва да са факт до септември и ще влязат в сила за новата учебна година. В момента всеки, който е завършил неделно училище трябва да полагат допълнителен зрелостен изпит. Сега идеята е да се признава оценката от зрелостния изпит в съответната страна, както и сертификат за български език при кандидатстване във БГ университет. "Двете зедно са равносилни на матура по български език, доколкото тя е атестация за езиковата и комуникационната компетентност на едно дете, обясни Вълчев. По думите му по същия начин оценка от матура по искански език , плюс сертификат по български език ще дава атестация за езикова компетентност.

От МОН обмислят да направят и
 
специална електронна платформа за кандидатстване за родните висши училища,
която да улесни не само младежите от българската диаспора в чужбина, но за всички. По думите му мноо често на тези младжи им се налагало да идват по няколко пъти в България, докато се зашищат във ВУЗ у нас. "Ние ще спестим част от тези усилия", каза министърът. Ще бъде направена цялостна информационна кампания, не само в диаспорите, но и в Северна Африка, Близкия изток, бивши съветски републики.Там където има много български деца, тази кампания ще се осъществи чрез неделните училища. 
Сред целите през следващите години е да има и
програми за квалификация на учителите от неделните школа,
както и такава за партньорство между училищата у нас - държавни и общински с неделните в чужбина, такаче хлапеатат да имат връзка със свои връстници, когато дойдат у нас. Третата цялостна програма, която се обмисля, е програма за езикова интерграция при заръщане в България на младежите. 

По думите на Вълчев българските учебни заведения зад граница са 350, разположени са в 50 държавни на 6 различни континента. Ежегодно пък държавата отделя все повече средства за финансирането им – в момента около 12 млн. лв. Учениците в списъка на неделните училища са 32 206. В държавните и общинските училища на Украйна, Молдова, на Сърбия, се изучава български език и те биват финансирани по програмата за дейности по интереси, уточни министърът.
През последните 10 години броят на школата по светае увеличен 7 пъти, а на учениците - 10 пъти. Със също толкова се е увеличила и финансовата подкрепа за тях от 2009 г., когато държавата започнала да ги подпомага. От тази есен ще има адаптирани учебници, след като минлатра година министърът е утвърдил адаптираните учебни програми. Финансирали се и допълнителни дейности - тези по интереси, кандидат - студентски курсове, обхващане на децата в предучилищна. Целта на срещата с премиера била как да продължат и да надградят тези мерки на държавата.
В десет щата в САЩ българският език е признат за официален и матуритетен.
 
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пък заяви, че на срещата с Борисов са се разбрали да се започне активна работа, и на двустранно ниво, българският език да бъде признат като матуритетен в повече страни от Европа, особено в евространите с голяма концентрация на българско население - Германия, Австрия, Великобритания, Франция, Испания, Италия и Гърция.
Ирина Владикова, която главява асоциацията на българите училища в чужбина и директор на школото във Виена, заяви, че от около десетина техни ученици се връщат годишно в България, от общо 350 деца.
Татяна Михайлова
https://www.monitor.bg/bg/a/view/bez-dopylnitelna-matura-za-bylgarchetata-zad-granica-za-vuz-u-nas-171337