ПОСТИЖЕНИЯ

Виртуозът с цигулката Марио Хосен арт директор на Фестивал

24 юли 2019

  

Едва ли е неочаквано, че именити български музиканти с кариера в чужбина, реализират и един , и втори път свои проекти в България.
 
Това, че го правят, създават музикални проекти, реализират взаимодействия, говори за дълбоко убеждение, а не за мимолетно настроение.
 
Музикалната култура в живота на всеки един се изгражда. Звездите в музиката знаят това. Публиката обича фестивалите.
 
Важно е музикантите да насърчават и връзката на професионалиста със средата, обществото, причастността към духовност и култура.
 
Марио Хосен е един тях. Излъчва духовност, страст, креативност. През последните години той често се представя на родна сцена.
 
Наричат го българския Паганини. И може да чуете цигулката му не само във Виена, но и в България.
 
Марио Хосен е роден в Пловдив. Майка му е оперна певица, брат му – пианист.
 
Обучава се във Виенската музикална академия. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи постижения.
 
Пътят му в музикалната кариера е свързан с известни педагози и солисти като Руджеро Ричи и Жерар Пуле в Париж, Ифра Нийман в Лондон, разбираме от медиите.
 
2019 ще остане особено паметна за него откъм връзката му с Фестивалите и България. Назначен е за арт директор на фестивала „Варненско лято”. В медии припомнят, че това е най-старият фестивал в България.
 
Голяма част от събитията тази година са посветени на годишнина от рождението на композитора Панчо Владигеров.
 
Фестивалът предлага произведения на музикалната класика, концерти на известни изпълнители, както и акцент върху професионалното изграждане на младите музиканти.
 
При официалното откриване на Варненския музикален фестивал в края на юни концерт представя Варненската филхармония.
 
За „Варненско лято” обаче се говори още от края на март. Пред публиката във Фестивалния център излизат Марио Хосен и Виенски камерен оркестър.
 
Марио Хосен е концертиращ музикант. Изнася концерти в България и през 2015, и през 2016, и през 2018…
 
Интензивността, с която той изнася концертни програми в България, впечатлява. В края на 2015 г.в НДК той представя програма, посветена на Бах и Моцарт.
 
През 2016 г. музикантът пристига с нова програма. Публиката слуша произведения на Лудвиг ван Бетовен, Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт
 
През 2018 г. цигулката на Марио Хосен звучи при изпълнението на Симфония №3 от Брамс в концерт на Софийската филхармония. На диригентския пулт е Мартин Господинов.
В основната програма на фестивала Варненско лято” през 2019 са включени концерти на „Софийски солисти”, „Симфониета” и на Софийската филхармония.
 
Спазена е традицията. Освен концерти пак има и майсторски класове.  
 
Младите таланти имат възможност да се обучават при тромпетиста Мирослав Петков, цигуларите проф.Минчо Минчев и Димитър Буров и оперния певец Емил Иванов.
 
Марио Хосен свири на цигулка G.B.Guadagnini 1749. Инструментът му е предоставен от Националната банка на Австрия.
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”