АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Министър Захариева към посланиците: Добрите ни отношения трябва да се материализират в инвестиции

23 юли 2019

 

 
За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница в икономически резултати и за продължаване на грижата за българите в чужбина призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в приветствието, с което откри традиционната посланическа конференция в София, съобщи пресцентърът на министерството.


"Министерството на външните работи е създадено преди 140 години с 12 служители. Днес броят им за съжаление не е променян от 1980 г., но открихме за две години три нови мисии, предстои откриването на четвърта. През 80-те години на миналия век същият брой служители като днес са обслужвали 75 000 българи в чужбина, днес само в Лондон обслужваме население с размерите на Пловдив. Всичко това нямаше да е възможно без вашата отдадена работа, без вашето усещане за кауза. Без усещането, че нашата, вашата работа е кауза, няма как да се справяме с предизвикателствата", обърна се Екатерина Захариева към 66 български посланици.


"Ние сме зад граница, за да подпомагаме и да поддържаме топлата връзка на българските граждани в чужбина с България, да съдействаме за откриването на повече училища. Много моля българските дипломати да бъдат активни също в тази посока. Това е начинът да запазим езика, да запазим познанията за България, връзката с България с надеждата, че някои от тези хора един ден ще се върнат тук", каза още външният министър.
 
Тя подчерта, че по време на европейското председателство на България дипломацията е натрупала опит, самочувствие, познание, които сега трябва да бъдат използвани при организацията на първото българско председателство на Берлинския процес догодина съвместно със Северна Македония. "Фактът, че няма държава - член на ЕС, която да не желае консултации по темата Западни Балкани с български дипломати, министри, правителство, показа, че мисията на българското европейско председателство бе добре изпълнена. Доказателство за това е, че България успя да стане член на Берлинския процес", подчерта Екатерина Захариева.


Сред приоритетите на външната политика Захариева посочи и развитието на отношенията със страните от Азия, Залива и Африка. "В Азия се намират 7 от държавите, които са членове на Г-20 и традиционно добрите отношения, които имаме, трябва да се материализират в по-тесни икономически връзки", заяви Екатерина Захариева. Тя призова и за активизиране на икономическото сътрудничество със страните от Залива, където през последните две години България откри две нови посолства – в Рияд и Абу Даби.


По думите на Захариева отношенията с африканските страни южно от Сахара ще бъдат приоритет и на новата Европейска комисия, където България може да има по-активна роля. "Ние не сме били колонизатор, голяма част от елита на тези страни е завършила в България, имат министри, които говорят български. Така че предстои много повече работа и фокус на България в този континент. В годините на бюджетни рестрикции България остана само с три посолства на юг от Сахара - това е крайно недостатъчно. Трябва да помислим да разкрием поне в най-големите държави там търговски представителства и генерални консулства", заяви Екатерина Захариева.
Видка Атанасова
ttps://www.dnevnik.bg/politika/2019/07/18/3939813_zaharieva_kum_poslanicite_dobrite_ni_otnosheniia/?ref=home_main_news