ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Брекзит и реализация. Съмнения, настроения, намерения

22 юли 2019

 

Темата за смяната на работното място за висококвалифицираните мигранти в ЕС стана и актуална, и двуостра. Става дума за UK и произнасянето на британците на референдум по Brexit.
Процедурата по напускане обаче се заплита. Премиерът Мей подаде оставка. Излизането без сделка в интерпретации на експерти също е нож с две остриета за икономиката на UK.
По философията на референдума, не е ясно и защо граждани в активна трудова възраст и тези в пенсионна възраст в равна степен могат да определят реално развитието на икономиката на страната.
В UK „за” Brexit се произнесоха на референдум към 2/3 от британците в пенсионна възраст. И в същото време пак към 2/3 от младите хора бяха „против”.
Пенсионерите се страхуват от наплив на мигранти. От всички посоки. И от създаване на мигрантски квартали в периферията на големите градове. Прииждат в UK нискоквалифицирани мигранти от различни посоки.
Студентите искат да ползват европейските програми „Еразъм”. Желаят свободно да пътуват из Европа, да се обучават в различни висши училища в Европа.
Висококвалифицираните професионалисти бяха сред най-обезпокоените от Brexit при стартирането на процедурата на процеса по напускане.
Проведена анкета разкрива възможните поражения върху интелектуалния капитал на UK: висококвалифицираните специалисти от ЕС възнамеряват да се преориентират.
55% от тези, които имат докторска степен, и 1/2 от тези с бакалавърска и магистърска степен, или имат план да напуснат държавата, или активно го обмислят, фиксира изследване.
Проследяват се различни настроения. Висококвалифицирани специалисти в UK, граждани на ЕС виждат своята кариера извън UK.
Изследвани специалисти посочват като причина за взимането на подобно решение това, че са се почувствали не толкова добре дошли и недостатъчно ценени” .1/2 от анкетираните посочват, че „усещат работата си не толкова желана, колкото преди Brexit.
Вероятно става дума за преплитане на теми в мислите. Млади професионалисти изпитват и лично разочарование, и известна несигурност как ще бъдат защитени правата им.
Това, разбира се, е само анкета. И резултатите посочват тенденции. Правата на европейските граждани в UK са разисквани и защитими, особено при Брекзит със сделка.
Изследванията на социолозите обаче не бива да бъдат пренебрегвани. Те ориентират в тенденции.
Великобритания и Германия са дестинациите, които от години са и най- предпочитани от младите българи за обучение в чужбина. Тези, които са взели заеми, за да следват в UK,трябва нататък в процеса на реализацията си да ги връщат.
И затова ситуацията е двуостра: голям процент от обучаващите се в UK млади българи вероятно ще пробват да се наложат на пазара на труда в страната. Други се колебаят.
В същото време българската икономика се нуждае остро от прилив на висококвалифицирани специалисти. Посочват го и работодатели тук.
Има консенсус тук по това да се интензифицира дейността по привличането на висококвалифицирани българи, с образование и опит в чужбина, за реализация в България. В процеса са включени и администрация, и неправителствени сдружения.
Да се реализираш в Родината винаги е особено престижно. Най-малкото, защото доказваш на себе си и приятели, че заминал извън България "не си избягал".
Младите хора, които са се завърнали в България, след образование в чужбина, и са успели с реализацията си, както и техните организации, могат и да определят проблеми, и да стимулират диалог, и да подскажат решения.
Неправителствени организации убеждават с предложени конкретни дейности. Разчитат на контактност, предлагат иновативност, залагат на креативност. Изразяват силата и смисъла на гражданското общество.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”