АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Управляващите искат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

17 юли 2019

 

 
Машинно гласуване няма да има на местни и парламентарни избори, ако бъдат приети промените в Изборния кодекс, които бяха внесени от ГЕРБ с подписите на депутати от "Обединени патриоти" и "Воля". Председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) съобщи за внасянето на законопроекта на пресконференция в парламента.


Тя мотивира промяната на закона с анализа и доклада на ЦИК, "който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване." "Корпусът на Закона не го пипаме, пипаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане", уточни Александрова. Според нея ако машинното гласуване остане, "рискуваме да провалим месните избори".


"Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори", каза Александрова. Тя смята, че ако на местните избори се гласува с 6 000 машини, както е по закон, има риск от провал, "защото сигурността на вота е
изключително застрашена, по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур". Тя добави, че машинният вот е изключително скъп и се позова на анализа на ЦИК, според който едва 27 % от имащите право да гласуват машинно са го направили на европейските избори. 60 лв. струва 1 вот на един избирател с машинно гласуване, а цената на един глас пуснат с хартиена бюлетина е 77 ст.
Георги А. Ангелов
https://www.dnevnik.bg/politika/2019/07/09/3935964_upravliavashtite_iskat_otmiana_na_mashinnoto_glasuva/?ref=home_mainStoryMASHINI