КАЛЕЙДОСКОП

„Акага” в Марибор

15 юли 2019

 

Група "Акага" ще участва на един от най-старите фестивали в Централна Европа
След представянето на новия си албум "Акага 27" в края на миналата година фънк групата ще вземе участие в един от най-старите фестивали на открито за Централна Европа, каза за "Дневник" тромпетистът на групата Иво Казасов. Словенският Festival Lent се преовежда от 25 години през юни в курортния град Марибор.
 
"Ще представим и нашия фолклор. Правили сме го преди 20 години и имаше голям успех. За нас е много интересно и мисля, че и за публиката ще е така", допълни Казасов.
 
Освен на фестивала в Марибор през лятото "Акага" ще има и няколко концерта по българското Черноморие, като датите ще бъдат обявени скоро.
 
"Радваме се, че това, което посяхме преди 27 години, сега има резултат и има много млади хора, които свирят такава музика и тя се възприема добре", каза тромпетистът и добави, че групата подпомага проекти на млади български музиканти, а групата Funky Miracle е една от тях.
 
"Акага" закри тридневния балканския джаз фестивал SoFest, който се проведе в София на 14, 15 и 16 юни. Те изпълниха програма с авторска музика, която включваше и песни от новия им албум.
 
В SoFest участие взеха още Хилда Казасян с джаз музикантите Живко Петров (пиано), Михаил Йосифов (тромпет), Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас), както и Теодосий Спасов заедно с "Тони Китановски трио" от Северна Македония и гръцкия квартет на Танос Ставридис.
 
През трите дни организаторите на фестивала бяха подготвили и дневна детска програма, която включваше театрални постановки, арт ателиета и работилници, насочени към опазването на околната среда.
https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2019/06/18/3926501_grupa_akaga_shte_uchastva_na_edin_ot_nai-starite/