КАЛЕЙДОСКОП

Извънредно положение в Халкидики

11 юли 2019

 

Извънредно положение в Халкидики след буря с жертви и ранени 
 
Шестима чужденци загинаха, а над 100 бяха ранени при буреносните ветрове и проливните валежи късно снощи в Северна Гърция, предаде "Ройтерс". Агенцията се позовава на гръцките власти.


Двама възрастни чешки граждани са загинали, след като силните ветрове са завлекли туристическа каравана в популярния сред гостите на Гърция полуостров Халкидики, съобщи полицията.


На други места в региона румънка и нейния осемгодишен син са загинали при срутването на покрив върху ресторант в Неа Плагия. Мъж и момче, руснаци, са загинали при падането на дърво край хотел в района на град Потидея, съобщиха властите.
 


Медицински център съобщи, че е оказал спешна помощ на между 60 и 70 души, повечето от които са получили фрактури.


Подобно време е необичайно за Гърция, където летата обикновено са топли и сухи. Метеоролог, цитиран от "Ройтерс", описва условията като "изключително необичайни" за това време на годината.


Свидетел, цитиран от ERT и Би Би Си, разказва, че бурята е продължила едва 20 минути. По думите на ръководителя на гражданската защита в Северна Гърция бурята е била "безпрецедентен феномен".
Властите обявиха извънредно положение в Халкидики. Над 140 пожарникари работят в региона. Новоназначеният министър на гражданската защита ще го посети днес.


Директорът на медицинския център в Неа Мудания разказва: "За пръв път в 25-годишната си кариера преживявам подобно нещо. Беше толкова внезапно." По думите му пациентите, приети в клиниката, са били на възраст от осем до 70 години. Някои са били ранени от дървета и други паднали предмети.
00302310829201 е телефонът на генералното консулство на България в Солун. На него може да се иска информация, включително за близки хора, които се намират на територията на инцидента, каза пред "Нова телевизия" Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун.
 

"В момента в генералното консулство не са постъпили сигнали за пострадали български граждани", заяви пред NOVA Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун. По думите му от през нощта всички ресорни служби са изпратили свои екипи в областта, а над 40 машини са работили за разчистване на пътищата. Работило се е и по възстановяване на електроподаването на местата, където то е било прекъснато. "Има множество изпратени екипи на Спешна помощ, които да оказват помощ", обясни още той.

 
https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/07/11/3936912_shestima_chujdenci_zaginaha_pri_moshtna_buria_v_gurciia/?ref=home_mainStory