КАЛЕЙДОСКОП

Родолюбие в Копенхаген

10 юли 2019

 

Българите в Копенхаген отбелязаха 24 май
 
В Българския просветен център „Иван Вазов“ в Копенхаген се състоя тържество по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, с което бе отбелязан и краят на учебната година в съботното училище по български език.
Тържеството бе открито от директора на училището Светлана Трасборг, която поздрави всички с добрата работа, взаимната помощ, голямата воля и старание Центърът да работи.
Приветствие към учениците и техните родители и гости отправи и посланикът на България в Дания Светлан Стоев. Посланик Стоев изрази уважение и благодарност към преподавателите в българското училище и към членовете на училищното настоятелство за тяхната усърдна дейност за запазването на българската култура, на които пожела завинаги да носят в сърцата си светлината на знанието и българския език.
Той се спря на непреходното значение, което кирилицата има в световното духовно пространство, подчертавайки, че това е повод за национална гордост у всеки българин. Светлан Стоев връчи на представителите на училищното ръководство комплект детски книжки и материали, предоставени от фонда на Държавната агенция за българите в чужбина специално за децата, посещаващи учебните центрове за изучаване на български език в Дания.
След тържественото откриване учениците от българското училище в Копенхаген представиха подготвена от тях богата празнична програма от танци, песни и рецитал. Особено вълнуваща за децата и техните родители бе последвалата церемония по връчване на дипломите за успешно завършване на учебната година.
Програмата продължи с танцово изпълнение на групата за народни танци „Хоротропци“, състояща се от родители на настоящи и бивши ученици в българското училище към Българския просветен център. Като специални гости се включиха и два от основните български фолклорни състава от Дания – Група за народни танци „Дилмана“ и ансамбъл „БГ Фолк Ритми“ - Копенхаген, които изпълниха танци с тяхна хореография. Накрая всички присъстващи - ученици, родители и гости, извиха общо хоро.

Тържеството по случай 24 май предизвика много емоции в публиката и допринесе за жизнерадостната празнична атмосфера