ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Eвропейски игри – Минск 2019. Българското представяне

09 юли 2019

 

Успех за България в борбата(жени), художествената гимнастика, самбото, стрелбата, бокса, карате…
Със златни медали от Минск се завърнаха Мария Оряшкова( самбо), Станимира Петрова(бокс) и Ивет Горанова(карате)
В края на юни се проведоха вторите в историята Европейски игри (2019). В Минск си дадоха среща към 3700 спортисти от 50 държави, състезаващи се в 19 вида спорт.
Международните федерации проявиха различно отношение към игрите. За някои федерации тези игри бяха квалификации за ОИ в Токио 2020.
За участие в игрите отпътуваха и 85 български спортисти. България разчиташе на силно представяне в Минск в борбата и бокса, в художествената гимнастика и стрелбата.
Във вторите Европейски игри присъстваха нови спортове, които не са включени в ОИ. Проведоха се състезания по плажен футбол и стрийт баскетбол 3х3.
В леката атлетика бе приложен странен и дискусионен формат, за да не кажем директно експеримент – отборно представяне с преки дуели между спортисти в секторите. В този формат по-скоро си е абсурдно да се реализира върхово постижение. Какъв ли е смисълът от формата тогава?
Някои федерации съвместиха игрите с Европейски първенства. Като поглеждаме към спортовете, става дума за състезанията по бадмингтон, в кану и каяка, в бокса и джудото.
В Баку единственият златен медал от игрите за България извоюваха сестрите Габриела и Стефани Стоеви на двойки в бадмингтона. Направиха го в последния ден на игрите. България игра и финал във волейбола (мъже).
През изминалия период от Баку до Минск двойката в бадмингтона уверено влезе в топ 3 на Европа.…След разменени реплики с БФБ, обаче, трениращите във Франция сестри взеха решение да не се състезават повече… за България.
Двете страни по казуса държат на своите интерпретации. Изключителни състезателки, Стоеви не участваха на игрите в Минск. Реално няма кой тук да ги замени по класа години напред.
Игрите в Баку ще останат скъп спомен в историята на родния волейбол. В Минск волейбол…вече не се игра. Паралелно във времето се провеждаше Лигата на нациите.
Още след 3-ия ден България имаше в актива си 9 медала.  Изключителната самбистка Мария Оряшкова триумфира с нова титла. Малко не достигна във финала за триумф и на джудиста Иво Иванов.
Ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели 3 медала. Грациите в състав Симона Дянкова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Мадлен Радуканова първо стигнаха до сребро при съчетанието с 5 топки. В композицията с 3 обръча и 2 чифта бухалки, гимнастичките  ни започнаха нервно и допуснаха няколко неточности в началото на композицията си. При изпълненията от двете композиции само 5 стотни оставиха България след Беларус на върха. Грациите изпревариха топ фаворита Русия.

Катрин Тасева се пребори с много силна игра за среброто във финала на топка и бронз във финала на лента.
По 2 златни медала тук си поделиха Руската федерация (Дина Аверина) и Израел ( Линой Ашрам). Дина Аверина трудно стигна до титла в многобоя при много силното представяне на Ашрам.

В стрелбата с въздушен пистолет от 10 м. феноменалната Мария Гроздева остана на крачка от финала. Антоанета Бонева имаше сребро от Баку. Сега в Минск тя извоюва бронз. 3 дни по-късно тя взе бронз и в стрелбата от 25 м.
В груповите изпълнения по аеробика тимът на България в състав Ана–Мария Стоилова, Антонио Папазов,Дарина Пашова, Ивелина Лукаки и Тихомир Баротев с изключително представяне се класира втори, като отстъпи с минимална разлика на Русия.
Българските боксьори спечелиха в Минск пълен комплект медали – злато за Станимира Петрова, сребро за Даниел Асенов, бронз за Габриела Димитрова.
Европейската шампионка от 2018 Станимира Петрова триумфира и в Минск. Европейският шампион от 2018 Даниел Асенов отстъпи с 1:4 на испанеца Ескобар в оспорван финал, изпълнен с много динамика, агресия и качествен бокс.
В плажния футбол в Минск се игра финал Испания – Португалия… 2:8. В Баку финалът бе Руска федерация – Италия. Двата тима и сега играха…пак в последния ден, но само за 5-6 място (3:4). Толкова силен бе турнирът. Всеки ден имаше спортни трилъри…В стрийт баскетбола ( мъже) тимът на Руската федерация дублира успеха си от Баку, като във финала се наложи над Латвия с 21:14. При жените в стрийт баскета доминираше Франция.
В Минск напълно очаквано много силно и далеч пред конкурентите се представиха спортистите от Руската федерация. Над 220 спортисти изпрати Русия в Минск. И те извоюваха 44 златни медала. След тях по златни отличия се наредиха Беларус(24), Украйна(16), Италия (13), Нидерландия(9), Германия (7)…и т.н.
В последния ден на игрите ни изуми Ивет Горанова. Младата каратека спечели финал срещу далеч по-рутинираната и титулувана украинка Анжелика Терлюга - европейска шампионка и водач в световната ранглиста.
България се представи в Минск 2019 по-силно, отколкото в Баку 2015. Класира се на 16 място със спечелени от състезателите 3 златни, 7 сребърни и 8 бронзови медала. В спортове като бокс, борба, джудо, карате, стрелба…отделни български спортисти показаха много висока класа.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: Ивет Горанова в състезание