ПОСТИЖЕНИЯ

Пианистът Милен Киров се включва във фестивал в Пловдив

03 юли 2019

 

Ставало е дума, че днес изказът е директен, без меандри и иносказателност. Харесваш един жанр музика – свободно разсъждаваш кое и как те увлича (в музиката).
Преди успеха на демокрацията, като система, тук, на джаза може би се е гледало със съмнение или подозрение. Вярно, джаз музиканти правят филмова музика. И все пак…
За джазмена сигурно е от значение да не изпада в пресметливост или комформизъм: има ли рамки или прегради за творчество и културен продукт?
С победата на демокрацията за някои хора джазът не престава да е порив към свобода. Популярността му тук расте. Създават се джаз фестивали.
Джазът е спечелил признание на световната музикална сцена.
Като говорим за признание, не става дума за ” битки” на жанровете,  развитие в конкуренция с музикалната класика или поп музиката. А за съсъществуване.
Тези, които харесват джаза, имаха възможност наскоро да посрещнат в България и пианиста Милен Киров. Пристига от Америка.
Пианистът ни предлага музика, която съдържа джаз, соул, госпъл и фънк.
Все повече музиканти се „разхождат” в продукцията, която предлагат, между жанрове: израз на креативност, иновативност, експеримент.
Не забравяме, че джазът е свобода на интерпретациите. Джаз музиканти се събират, разделят, лесно се отдават на нови проекти за няколко години…
Именити джаз  музиканти обичат да правят и джем сешъни след концерти. Джазмените са склонни да реализират музикални проекти чрез представянето им на фестивали.
Виртуозният пианист сега участва в 35-ия Международен фестивал на камерната музика – Пловдив 2019. Изнася соло рецитал.
Сигурно включването в този фестивал  е и Реверанс към Града, който е Европейска културна столица(2019). Но и не само това.Музикантът е роден в Пловдив.
Всъщност, Милен Киров пристига в България, за да представи нов албум. Заедно с него в представянето на албума участват Димитър Льолев ( саксофон), Александър Деков ( бас), Стоян Янкулов-Стунджи (перкусии). На клавишните е Милен Киров.
В музиката, която предлага, музикантът включва и класическа музика, както и български фолклор, пречупени през призмата на творческото въображение, се отбелязва в медии.
Той е и пианист, и композитор, и продуцент.
От 20 години музикантът живее в Лос Анжелис. Гражданин е на САЩ.
Музикантът има разностранни интереси. Изучава,преподава, композира. Писал е музика за театър, кино, мултимедии…
Преподава в California Institute of the Arts, California State Unversity - Northridge,Chapman University, съобщава музикантът. Професор е по пиано, композиция и теория на музиката в Los Angelis City College.
Концертирал е в Европа, САЩ и Канада. Негови композиции звучат по радиа и телевизии на 5 континента, разбираме пак от медии.
Питат го: „Какво те вдъхновява?” Той отговаря така: „Външният и моят вътрешен свят…”.
Музикантът обяснява, че музиката винаги е в него. Светът за него е музика и изкуство. Не може да си представи да прави нещо друго, освен музика.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”