КАЛЕЙДОСКОП

Излезе книгата „Лекар” на Хорхе Мичофф, Аржентина

27 юни 2019

 

В НФ „13 века България” в София се състоя премиерата на книгата „Лекар” на Хорхе Мичофф, Аржентина. Излизането и е една от инициативите на вицепрезидента на Република България Илиана Йотова.
В рамките на тематична вечер, посветена на Аржентина, вицепрезидентът откри и изложба на Стела Сиди. Семейството предприема пътуване до Аржентина. Дневникът на майка й вдъхновява изложбата.
Д-р Хорхе Мичофф успоредно с работата си на лекар преподава биология, история, философия в средните вечерни учебни заведения в Лас Бреняс, провинция Чако.
„Моето дълго пребиваване във вътрешността на Чако ми позволи да натрупам множество преживявания и наблюдения върху хората, които живееха и живеят там”, споделя Хорхе Мичофф. Държи на предложените форма и стил на разказите, но „зачитайки автентичността на случилото се и начина на изразяване”.
В изданието намираме мисли, анекдоти, селски разкази на един лекар.
Публикувани са и някои прознесени от него речи. В „Някои разсъждения относно етиката, политиката и младежка” Хорхе Мичофф набляга върху морала в обществото. В разсъжденията си той отбелязва: „Не съществуват идеологически граници, нито географски на мисълта и научната технология. Не можем да предвидим непредвидимото, най-малкото трябва да се подготвим да го посрещнем”.
Мичофф продължава: "Младите са бунтовници по природа. Но не е достатъчно да се бунтуваш срещу нещо или някой. Трябва да бъдеш бунтовник, но винаги с една мирна, рационална, съзнателна, обоснована бунтовност”.
В друга своя реч, отнесена към абсолвентите, той казва: „Трябва да се стремите да изработите собствена индивидуалност, хармонична и плодотворна. Трябва да бъдете автентични, със съзнание за това, което можете да постигнете и също така за своите ограничения”.
Мичофф отправя послание към младите хора: „Трябва да се научите да живеете и да съжителствате в едно променящо се общество, конкурентно и с различни проблеми”.
Книгата е издание на Държавна агенция за българите в чужбина. Преводът е направен от г-жа Ружка Николова, зам-председател на Аржентинско-българска фондация, Буенос Айрес.
Фондацията е една от най-инициативните и креативни структури на българската общност в Аржентина. От нейно име са осъществени в Буенос Айрес редица инициативи, посветени на българската култура и духовност.
 „Силата на българската култура и изкуство свързва всички българи, независимо къде се намират по света”, изтъкна при проявата вицепрезидентът. „Тази вечер е повод да подчертая, че водим политика не за, а с българите по света, заедно за общото ни бъдеще”, заяви Илиана Йотова.