КАЛЕЙДОСКОП

Българското училище в Лисабон празнува юбилей

27 юни 2019

 

 
Училище „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 10 години от основаването си в Лисабон
 
Посолството на България в Португалия и Португалско-българската асоциация „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязаха на първи юни 10-годишнината от основаването на Българското неделно училище в Лисабон и успешното приключване на учебната година.
Посланик Василий Такев подчерта важното значение на училището за съхраняването на българската национална идентичност и изказа благодарност на всички бивши и настоящи учители и представители на българската общност, допринесли за създаването и утвърждаването на единственото българско неделно училище в Португалия.
По случай 10-годишнината на българското неделно училище посланик Такев връчи почетно отличие „Неофит Рилски“, с което министърът на образованието и науката Красимир Вълчев награждава Ренета Димова, съосновател и първи учител в БНУ „Св. св. Кирил и Методий“. За дългогодишната си дейност за насърчаването на българската национална идентичност и просветно дело с почетно отличие бе удостоен и Борислав Давидов, председател на Португалско-българската асоциация „Св. св. Кирил и Методии“.
В тържествена обстановка бяха връчени и удостоверенията на най-малките български ученици, които с успех завършиха още една учебна година.
По време на церемонията се състоя прожекция на документален филм за създаването и първите стъпки на Българското неделно училище в Лисабон.

Посланик Василий Такев информира представителите на българската общност за развитието на българо-португалските политически, икономически и културни отношения.
Информация:Посолство на Република България в Лисабон