КАЛЕЙДОСКОП

Българското училище в Барселона празнува своя 10–годишен юбилей

20 юни 2019

 

 „Не се гаси туй, що не гасне!“ В тези думи се крие смисълът на една кауза, събрала преди 10 години петима ентусиасти, обединени от общата идея – да създадем училище, наше, българско. Подпомогнати от Асициация „Свети Георги“ за приятелство и сътрудничество Каталуния-България вече 10 години се борим да го съхраним и развиваме. От деня, когато за пръв път удари училищмото звънче до днес, десетки деца научиха българската азбука, слушаха за българската история, познаха красотите на нашата Родина. Днес, когато в глобалния свят липсват граници и достъпът до информация е неограничен, е важно да запазим своята идентичност. Едва ли има по-подходящо място за това от българското училище в чужбина! Седмица след седмица в класните ни стаи звучат българска реч и песни. Играят се български народни танци. Тук сме пренесли частица от България. И всички сме се посветили на общата кауза – да не изгубим корена български.
Десетата годишнина на училището отпразнувахме с тържествен концерт, участие в който взеха нашите ученици, деца от БНУ „Свети Седмочисленици“, гр. Реус, деца от БНУ „Възраждане“, Йорет де Мар, ФФ „Гергьовден“ към училището и специалните ни гости – Фолклорна група „Незабравка“ от гр. Несебър, дошли да ни поздравят за празника.
Повече от два часа на сцената грееха участниците, облечени с пъстри народни носии. Потопихме се в магията на българския фолклор. Насладихме се на красивите им изпълнения. Пренесохме се за кратко в нашата Родина.
В залата бе подредена фотоизложба, разкриваща моменти от историята на училището и бяха изложени детски рисунки и материали, изработени от децата в часовете, по време на учебната година.
Тук е мястото да благодаря на всички колеги, родители и спомоществователи, в лицето на Grupo Happy и лично на г-н Илиян Пенев, които всеотдайно помагаха в организацията.
И нека училището да пребъде! Ние ще продължим да насърчаваме наследниците да изучават родното слово, защото връзката с Родината се възпитава от ранни детски години. Всеки млад човек, израстнал в чужбина, ще я има дълбоко в себе си, когато нататък в живота ще преоткрива българската литература и изкуство, българската природа и духовност.
Честит юбилей!
 
Стоянка Колева,     Училищен ръководител