КАЛЕЙДОСКОП

България в Деня на Европа в Отава

20 юни 2019

 

 
Българското посолство в Отава и представители на българската общност в района на Отава-Гатино взеха участие в Деня на Европа който се проведе на 26 май 2019 г. в канадската столица.
Събитието бе организирано от Делегацията на ЕС, в сътрудничество с посолствата на 22 страни-членки на ЕС.  Програмата включваше танци и музика, изложение на информационни материали, сувенири и народни художествени занаяти, национални кухни и напитки. Събитието бе широко отразено в онлайн медии, социалните мрежи и националната канадска медия CBC, като изключително успешна инициатива, допринасяща за сближаването на европейските и канадския народи.
България се представи с три фолклорни ансамбъла – „Българче“, „Хоптроп“ и „Родина“, както с участие на детските танцовисъстави, които изпълниха народни танци - „Ръченица“, „Пайдушко хоро“, „Варимезово хоро“, „Северняшки танц“ и други. Представянето ни бе съпроводено от кратък разказ за страната и българските фолклорни състави в Отава.
Българите представиха фотоизложба, посветена на Пловдив като Европейска столица на културата, щанд с рекламно-информационни материали на обекти и забележителности от България, информация за столицата и по-големите областни градове и изложба на автентични народни носии.
Български деца, облечени в народни носии обраха овациите на посетителите. Събитието привлече вниманието на над 6 000 души.
През деня посолството организира дегустация на българско вино и български сирена, като 400 души оитаха продуктите и научиха повече за възможностите за кулинарен туризъм в България.
Денят на Европа бе уникална възможност за представяне на страната ни в Канада. Събитието се провежда в неделя, когато се организират фермерски и художествени пазари, посещавани от стотици хора и техните семейства.
Българският посланик се включи и в друга инициатива на Делегацията на ЕС в Отава - участие на екипите на посолствата на държавите-членки на ЕС в Отавския маратон – едно от най-посещаваните и популярни събития в канадската столица.
Информация: МВнР