КАЛЕЙДОСКОП

Заседава Комисия: България - Северна Македония

18 юни 2019

 

В София ще се проведе първото заседание на съвместната междуправителствена комисия между Северна Македония и България

Първото заседание на съвместната междуправителствена комисия между Северна Македония и България ще се проведе в София, а делегацията на македонското правителство ще бъде водена от външния министър на страната, Никола Димитров.

Заседанието на Комисията се провежда в съответствие със задълженията, произтичащи от Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество, подписан между двете дъражави през август 2017 г. Съпредседатели на срещата ще бъдат министрите на външните работи на Северна Македония и България, Никола Димитров и Екатерина Захариева.

В рамките на програмата на междуправителствената комисия са насрочени двустранни срещи на министрите Димитров и Захариева, както и срещи на представителите от ресорите на икономиката, отбраната, местното самоуправление, образованието и науката, както и на транспорта и съобщенията от двете държави. На срещите се планира да се обсъди постигнатия напредък в сътрудничеството в тези области след подписването на Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество.

В навечерието на предстоящото първо заседание на междуправителствената комисия, министърът на отбраната на България, Красимир Каракачанов публикува съобщение за медиите.

Министър Каракачанов обяви и разкритикува предложението, което са направили македонските историци от съвместна комисия за исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България. Те са предложили, двете страни в чест на Гоце Делчев съвместно да честват датата – 7 октомври, когато през 1946 г. в София е бил подписан протокол между представители на Илинденската организация и правителството на Н.Р. Македония за пренасяне на мощите на Гоце Делчев в Скопие.

Според българския министър на отбраната, докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката и се опитва да замазва очите на българските политици, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС.

Той каза и това, че досега процесът на разведряване на отношенията със Скопие се е дължал най-вече на великодушието на София и на ангажираността на международните фактори, но сега явно е време България да втвърди позицията си подобно на гръцката страна.

Според него, великодушието което България изказва към братята по кръв в Северна Македония, в този момент се тълкува като слабост и Скопие се надява работата на общата комисия всъщност да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти. Ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония, като вината за това няма да бъде на България, пише в съобщението на министърът Красимир Каракачанов.

Зоранчо Маринков, Гласпрес

ttps://www.glaspress.rs/в-софия-ще-се-проведе-първото-заседани/