КАЛЕЙДОСКОП

„Музикално-поетична светлина“ над Чикаго

18 юни 2019

 

 
Обединените лъчи на изкуството 
светят по-ярко и попиват по-дълбоко
 
Нека рисуваме смело заедно – фигури от светлина! 
Без задръжки, прегради и ограничения. 
Защото всеки може! Светлината е у нас!“
Калина Томова
В забързания ритъм на живота, в сивотата на еднотипни делници, всеки има нужда от доза емоция – зареждаща, освобождаваща от напрежението, наслоено дълбоко в същността ни.
На 11 май 2019 г., в едно от студиата на Български център „Българика“, се проведе събитие, което предизвика подобен ефект. Оповестено месец по-рано във Фейсбук, то привлече вниманието на част от българската общност в Чикаго и билетите бяха изчерпани доста преди обявената дата. „Музикално-поетична светлина“ – събитие, в което си дадоха среща три изкуства, преплетоха енергии и ги излъчиха към всеки от присъстващите по своеобразен начин.
 
Слово, музика на живо и светлинни инсталации се превърнаха в проводник на едно нестандартно пътешествие до най-закътаните ъгълчета на същността ни. Отключиха врати, зад които се отвориха други светове. Далечни, но жадувани от всеки, търсещ отговори на въпроси, задавани в мигове на размисъл и издирване на смисъл за всичко значимо в този живот.
Чрез музикално-поетичните светлинни импресии, озаглавени „Фигури от светлина“, организаторите на това събитие успяха да изненадат приятно присъстващите – с оригиналност, възвишеност и философия. Успешен опит да се пречупи безразличието и поднесеното да попие дълбоко в душата на всеки. Лиричните импресии, подбрани и представени от автора им Калина Томова, си партнираха идеално с подходящи по звучене музикални произведения за китара, изпълнени от Живко Николов, постарал се да включи композитори от различни краища на света. Всичко това, съчетано със светлините на инсталациите на художничката Евгения Петров – Жени, имаше невероятен ефект върху публиката и се съчетаваше непринудено и фино с избраната тема. Може да се каже буквално, че всеки един от присъстващите беше включен в проекта – рисуване на фигури от светлина. Приятна изненада за публиката се оказа размяната на ролите между изпълнителите на поетичните и музикалните импресии – Живко Николов рецитира стихове в съпровод на флейта, в изпълнение на Маргарита Кожухарова – Николов, появила се неочаквано, сякаш от други измерения, чиито порти вече се бяха отворили. За да се почувства дълбочината и магията на всичко това – текст, музика, светлинни ефекти, то трябва да бъде преживяно реално, а не преразказано.
 
Изкуството е път към себепознание и към други светове. А обединено, постига в още по-голяма степен всичко това. И надминава очакванията. Такова беше всеобщото мнение на всички след финала. Желанието да има още такива проекти бе изразено категорично. А инициаторите обещаха, че това събитие е началото и ще продължат да работят в тази посока, разнообразявайки своите идеи. Защото лъчите на изкуството, обединени, светят по-ярко и попиват по-дълбоко. За да оставят трайна следа у всеки, успял да се докосне до светлината им.
 
“Фигури от светлина”
Рисувал ли си светлина? 
Без четка, без бои… С фантазия! 
Потапяш мисъл в слънцето и вдишваш леко.
А после се отдръпваш бавно, 
измисляш нестандартни фигури
и ги изписваш в хоризонта
чрез слънчевата светлина…
Като светулка в мрака,
умножен от еднотипни делници,
душата пламенно полита в танц
и разлива светлината на екстаза си,
чертаейки прекрасни фигури,
променяйки чрез тях света!
Калина Томова
https://www.eurochicago.com/2019/05/chicago2019/