ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров преди Лондон(2)

13 юни 2019

 

„Физически съм добре. Психически съм добре. Продължаваме напред.”, заяви  Григор Димитров на пресконференция след мача с Вавринка на „Ролан Гарос”в Париж. Сблъсъкът приключи в 2 дни при 6:7(5),6:7(4),6:7(8).
Динамиката в турнирите от този ранг е изключителна. Всеки се раздава на max.  Швейцарецът е от неудобните съперници, с които непрекъснато си разменят победи.
През 2019 и двамата  са под напрежение – и единият, и другият през сезона подобряват играта си. Много се стараят, „гладни са” за победи, водят битки докрай.
И двамата са извън топ 20, а са тенисисти с потенциал за топ 10. Това, може би, понякога разбърква мисли. Или е импулс за риск.
„Не знам какво да кажа. Имах шансове, но имам чувството , че всичко бе срещу мен в последните дни”, изригна на пресконференция българинът.
Не трябва да се импровизира напосоки. В Париж му се наложи да изиграе последователно два мача в 5 сета – и срещу Типсаревич, и срещу Чилич. И сърбинът, и хърватинът са от неудобните за него съперници. Показват го резултатите. А Григор победи – и Типсаревич, и Чилич.
Единственият успех на Григор Димитров преди „Ролан Гарос”, издание 2019, срещу Марин Чилич бе на „Париж Мастърс” 2015. Там българинът надигра хърватина със 7:6(5), 7:6(2).
Сега на „Ролан Гарос” сблъсъкът между двамата завърши при 6:7(3), 6:4, 4:6, 7:6(2), 6:3 след 4.35 часа игра. Само това да бе постигнал в Париж, този турнир щеше да остане паметен за Григор Димитров.
Не трябва да си и специалист в тениса, за да се замислиш, че петсетови срещи изхабяват тенисиста и психически, и физически.
Веднага, обаче, българинът допълни: ”…Вавринка изигра един от най-добрите си мачове”. Двамата разменили мисли след срещата на корта.
Щтруфф и Вавринка правят много силен сезон. След победите срещу Григор Димитров напред по схемата на турнира те реализираха  силно представяне.
В Париж Варвинка излезе срещу младата гръцка звезда Циципас,  който в момента е тенисист от топ 10. Швейцарецът изигра феноменален мач, който спечели със 7:6(6),5:7, 6:4, 3:6, 8:6 и 5 часа игра.
След Циципас, Вавринка положи изключителни усилия, включи воля и дух, за успех и срещу Федерер...След 7:6 (4), 4:6, 7:6 (5), 6:4 Маестрото продължи напред.
Трета година Димитров не стига на „Ролан Гарос” по далече от трети кръг. Сега, обаче, той приключи с импулси, а бе и най-близо до 1/8 финал.
Позитивният момент за българската звезда, е, че надгражда. Новият му треньор Радек Штепанек мисли, че сътрудничествто им  вече дава резултати.
През  юни  Григор Димитров започва и сезона на трева. Предстои му участие на „Куинс”. Сетне е ред за мега-турнира от Grand Slam „Уимбълдън”.
На „Куинс” са и най-големите успехи на българския тенисист в кариерата му. Печелил е трофей тук.
Българският тенисист се надява да показва все по-солидна игра. И по-малко колебания занапред. Впрочем, като става дума за колебания, то се пропускат и завоеванията му в играта: рибрейкове,в първия и третия сет срещу Вавринка.
Швейцарецът наистина не се пречупи, показа страст и дух. Двамата играха тенис на много високо ниво. Публиката бурно аплодира куп разигравания.
…„Последните месеци са толкова красиви, бих казал. Изцяло на корта и извън него.”, отбеляза на пресконференцията българския тенисист.
Оптимизмът му впечатлява. Зарежда с позитивизъм. „Опитвам се да се насладя и извън корта”, изповядва звездата. В сложните ситуации той е и директен, и загадъчен. Винаги е интересен за журналистите.
„Когато намирам правилните неща и правилните моменти, това ме кара да се чувствам още по-добре на корта.”, казва Григор Димитров.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”