АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

България - Северна Македония. Разговори, позиции, интерпретации…

12 юни 2019

 

София отхвърли дата за общ празник на Гоце Делчев, Скопие го нарече "мост към настоящето"

Личността на Гоце Делчев и почитането на паметта му се оказаха сред трудните теми в разговора между България и Северна Македония. Днес външният министър Екатерина Захариева отхвърли като "неприемлива" идея за общо решение, споменато при срещата ѝ със северномакедонския й колега Никола Димитров в София.


Вече споменаваната дата 7 октомври за съвместно честване "няма как да бъде приета", но все пак двете страни работят по целта комисията да постигне напредък.


Днешното първо заседание на междуправителствената комисия, заради която Димитров е в България, завърши с коментари за историческата комисия, създадена след подписването на Договора за добросъседство. Сред постигнатите резултати, за които съобщиха медии в двете страни, бе постигане на единодушие по някои въпроси от античната история и сериозен напредък в средновековната. Това потвърди и Захариева, която каза, че има напредък в отношенията към светите братя Кирил и Методий и цар Самуил в работата на комисията.
 
По друг начин стоят нещата с Гоце Делчев. Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви вчера, че Северна Македония предлагаденят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие (7 октомври), да се отбелязва като общ празник, вместо това да стане с рождението и смъртта. Каракачанов определи идеята като "откровена подигравка" и обвърза решаването на историческите въпроси с европейската перспектива на Северна Македония.


"Мъдрост и приятелство"


Каракачанов и преди е заявявал, че прочитът на историята, приет до момента от Северна Македония, поставя под въпрос европейската ѝ перспектива. Миналото лято той заяви, че е неприемливо "хора с неясни възгледи... да се промъкнат в НАТО и ЕС, на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко внедрявайки задкулисно македонския език". Реакцията му бе резултат от изказване на премиера Зоран Заев и съдържаше и уверението към властите в страната, че "македонските земи са български и това е исторически факт".


Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври, заяви и Захариева, цитирана от БНР и агенция "Фокус". Попитана дали трябва да се блокира евроатлантическата интеграция на Северна Македония заради подобна тема, тя каза: "По отношение на започване на преговори за членство в ЕС в тяхното споразумение за асоцииране има задължение за добросъседски отношения и в частта на историята." Същевременно "България ще продължи да подкрепя Северна Македония - ратифицирахме вече протокола за съюзничество в НАТО". Тя има предвид ратифицирания документ, който всяка една от членките на Алианса трябва да одобри в националния си парламент, за да може Скопие да се присъедини към отбранителния съюз.


Димитров от своя страна каза, че "ако (Гоце Делчев - бел. ред.) беше жив, нямаше да е много доволен от разделението, което се случва около името му". Първият дипломат на Скопие заяви, че делото на Гоце Делчев може да е "мостът... между това, което е било, и това, което България и Северна Македония имат днес". Работата на комисията същевременно крие и опасности, но Северна Македония "е изцяло посветена на този процес", и то не само заради Договора за добросъседство, а и заради значението на отношенията с България.


"Аз поемам отговорност да завършим този процес, защото е важен - ще го завършим с мъдрост и приятелство, за да има разбиране между двете държави", продължи Димитров. Захариева се съгласи, че Гоце Делчев трябва да е обединяваща, а не разделяща фигура за България и Северна Македония.


"Ако искаме повече туристи, трябва да имаме пътища"


Външните министри на двете страни отбелязаха, че договорът е изиграл катализираща роля за подобряване на отношенията в редица сфери, допълва външното министерство в прессъобщение. Като пример е посочен стокообменът, който е нараствал стабилно през 2017 и 2018 г. до 735 млн. евро и 742 млн. евро съответно. "Въпреки това прогнозните резултати за първото тримесечие на 2019 г. сочат спад на годишна база и поръчахме на двете министерства на икономиката да направят анализ на ситуацията", добавя Захариева.


Първите дипломати на двете страни посочиха сътрудничеството в областта на образованието като друг положителен пример, продължава съобщението. България организира кандидатстудентски борси за бъдещи студенти от Република Северна Македония и през идващата учебна година ще приеме 455 бъдещи бакалаври от западната ни съседка, 205 кандидат-магистри и 40 докторанти, а двете страни ще разширят сътрудничеството си по програмата "Еразъм плюс".


По отношение на транспорта Захариева повтори, че Паневропейският коридор №8, който трябва да свърже Адриатическо с Черно море, е основен приоритет не само за двете държави, но и за региона. "Похвално е, че двете министерства на транспорта създадоха смесена комисия и вече имат изключително ясен график, а и коридорът получи финансиране, което премиерът Борисов договори на срещата на Берлинския процес в Триест", подчерта Захариева. "Да не забравяме, че допреди две години двете правителства не се виждахме и сега наваксваме изоставане от почти 30 години", допълни вицепремиерът. "Ако искаме повече туристи, трябва да имаме железопътен транспорт и пътища", подчерта тя. През 2018 г. 560 хил. жители на Република Северна Македония са посетили България.
ttps://www.dnevnik.bg/sviat/2019/06/10/3923227_sofiia_othvurli_data_za_obsht_den_na_goce_delchev/