АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

ВМРО коментира ситуация в комисия

12 юни 2019

 

ВМРО критикува комисия между България и Северна Македония, "зациклила" на въпроси за Гоце Делчев
Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов разкритикува междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни. Поводът - комисията зациклила върху живота и делото на Гоце Делчев.
 
В съобщение до медиите ВМРО посочва, че Скопие не иска да признае, че Гоце Делчев е българин по народност - факт, който бил очевиден, документиран и признат от самия него. Според Каракачанов македонските политици предлагали комисията да се обедини около решение, че Гоце Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България. Така според него се прокарвало разделение.
 
В петък стана известно, че на заседание в Скопие комисията е изчистила въпроси около античната история, направена е сериозна крачка за средновековната история, както и е обсъден въпроса за общо честване на Гоце Делчев. Според Каракачанов се предлага това да бъде на 7 октомври - деня, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. По думите му нямало видимо намерение общо да се отбелязват заедно рождението и смъртта на Делчев
 
"За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни. Досега процесът на разведряване със Скопие се дължи най-вече на великодушието на София и на ангажираността на международни фактори. Но явно време е България да втвърди позицията си подобно на гръцката страна", се посочва в позицията на Каракачанов. Според него Скопие се надява работата на общата комисия да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти.
 
"Ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония. Вината за това няма да бъде наша", смята Каракачанов. Според него Македония само тупала топката, за да си прокара политиката в ЕС и НАТО.
 
Двамата съпредседатели на комисията проф. Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров обявиха на 7 юни, че има "някои места" в историята за Гоце Делчев, по които имат съгласие, както и такива - по които нямат. Темата ще бъде обсъждана на среща на комисия в София през септември.
https://www.dnevnik.bg/politika/2019/06/09/3922744_vmro_kritikuva_komisiia_mejdu_bulgariia_i_severna/

 

 
Снимка: Скопие, център
 

 
Здравка Андонова