КАЛЕЙДОСКОП

Втори български фестивал в Монреал

11 юни 2019

 

 
 
На 11 май 2019 г., по инициатива на канадско-българския културен център „Зорница“, бе организиран Втори български фестивал в Монреал.
 
Поводът беше продължаване на традицията на МОН „Розите на България“ и тържественоотбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
На многочасовото събитие присъстваха над 100 представители на българската общност,учителите в българските неделни  училища „Св. Св. Кирил и Методий” в Монреал и „Калина“ в Квебек сити, ученици и техните родители, и приблизително толкова жители и гости на града, включително от градовете Торонто и Квебек сити, както и от американските щати Вирджиния и Вашингтон (дошли специално за събитието).
Посланикът на Република България в Канада г-жа Светлана Стойчева-Етрополски отправи поздравление към гостите, в което отбеляза, че благодарение на представителите на българската общност днес Монреал е едно от най-големите средища на българщината в Канада.
 
Посочи, че Денят на българската просвета и култура е най-дълго отбелязваният празник в българската история – символ на националния суверенитет и на приноса на страната ни към европейската култура и цивилизация.
 
Използва възможността да благодари на учителите в българските училища, които ежедневно създават обичта към знанието и словото и учат младите да се гордеят с родината. Отправи благодарности и към културен център „Зорница“ и всички други български културни и образователни центрове за енергията и усилията да направятреализирането на тази и много други родолюбиви инициативи възможно.
На събитието присъстваха лидери на организации на коренните народи в провинция Квебек, представители на общинските власти на град Монреал и дипломати. Беше подчертан активният принос на българската общност за развитието на мултикултурализма в Монреал и канадската мултикултурна идентичност.
Честването традиционно съвпадна с края на учебната година на българските училища, като посланик Стойчева-Етрополски връчи дипломите на завършващите възпитаници.
Събитието продължи с празнична програма с участието научениците, които изпълниха за гостите стихотворения и песни. Всички присъстващи имаха възможност да се докоснат до магията на българския фолклор. В края на официалната част учители, ученици и публиката се включиха в голямо хоро.
 
В парка, където бе организирано събитието, бе проведен парад с народни носии и български аксесоари. Имаше щандове с българска кухня, картини на български художници, ръчни плетива, продукти и услуги на български предприемачи и др. Всички отзиви за събитието бяха отлични.
Информация: МВнР