КАЛЕЙДОСКОП

Празник в Тараклия

10 юни 2019

 

 
Тараклия отбеляза днес своя рожден ден с богата и разнообразна програма на 6 май.
Двеста и шест години минаха откакто първите преселници от България са дошли на тези земи. Началото на програмата бе поставено с празнична света литургия в храма „Св. Георги“ на града.
По късно след обеда любителите на спорта можаха да се включат в различни състезания по мини футбол, борба и конкурси за семейства.
Празничният концерт бе открит от децата от местното музикално училище, след което на сцената се качи кметът на град Тараклия Сергей Филипов и тържествено даде старт на празненствата.
„Рожденият ден на града е рожден ден на нашата съдба. Изминаха повече от два века, откакто на територията на Бесарабия са регистрирани първите заселници от поробената Дунавска България. Те дойдоха тук, освобождавайки се от постоянното османско насилие. И тук, на тази православна земя, рамо до рамо с гагаузите и украинците, руснаците и белорусите, заедно с молдовците, съставиха единния народ на Молдова. В същото време те запазват своя език, самобитност, уникални и оригинални изкуства, традиции и обичаи, които днес са органично вплетени в хазната на страната ни“, каза Филипов
„В града е създадена мрежа от културни институции: библиотеки, театър, ансамбли, музей, които подкрепят и популяризират наше народно – българско. Още на всички етапи на образованието нашите деца имат възможност да научат родния си език, културата си от детската градина до университета.
Въпреки че днес не е кръгла дата, в историята на Тараклия започва нов етап. Кризата постепенно дава път на обновяването и възраждането – и това се вижда във всичко. Всяка година носи нещо ново на външния вид, в живота на Тараклия: ремонтират се пътища и площади, подреждат се паркове и градини, ремонтират се детските училища, изграждат се тротоари и паркинги, а по улиците се провежда осветление. Появиха се нови сгради, модерни институции“, допълни кметът.
„И това се случи, защото има достатъчно талантливи, предприемчиви, трудолюбиви, способни да работят и да вървят с времето, силни по духа и волята хора – това сте ние с вас, скъпи тараклийци! Като използвам тази възможност, не мога да не изразя дълбоката си благодарност за доверието и подкрепата, за значителния принос както за развитието на града, така и на републиката като цяло“, каза той.
„Позволете ми да изразя увереността си, че по-нататъшното успешно развитие на Тараклия напълно зависи от нашата сплотеност, единство и желание да направим града красив и проспериращ. Нека градът расте и просперира, и всеки от вас ще има своя собствена красива история, която се случи по улиците на любимия ви Тараклия!“, поздрави тараклийци с празника кметът Сергей Филипов
Поздравиха жителите на града и изпълняващият длъжността председател на района Тараклия Павел Тарлев, депутатът на молдовския парламент (експредседател на района) Кирил Татарли, българският консул в Тараклия Ангел Маринков и вторият секретар на руското посолство Алексей Головньов. Тържествата продължиха с прояви на художествени колективи на града и района, а вечерта пред тараклийците и гостите своите вокални таланти показаха професионални изпълнители от Молдова и Русия. Празникът се завърши със заря.
Източник: Ирина Богоева, БТА
https://www.glaspress.rs/%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D