АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българите в Украйна

07 юни 2019

 

 
Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българите в Украйна за традиционния събор „Кубрат събира потомците си“
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова изпрати поздравителен адрес до традиционния събор „Кубрат събира потомците си“, който се провежда за 19-и път в село Мала Перешчепина, Украйна.
 
Организатор на събора е Дора Костова – главен редактор на Всеукраинския държавен вестник на българите в Украйна „Роден край“. В събитието участват наши сънародници от Украйна и България. През годините се е превърнало в традиция и участието на представители на други етноси.
 
В приветствието си вицепрезидентът изтъква големия принос на вестник „Роден край“ за съхраняването на българските корени, за опазването на българския език и за популяризирането на българската история.
 
 „Закърмени сме с легендата за снопа пръчки и със сърцата си пазим заръката на великия хан Кубрат: „Ако останете единни в съгласие и любов, никога вашите врагове не ще ви победят“. Тези думи са нашето общочовешко наследство и ключ към всеки успех. От единението извират силата и несломимостта на българския дух“, подчертава Илияна Йотова.
https://www.president.bg/news4996/vitseprezidentat-iliyana-yotova-pozdravi-balgarite-v-ukrayna-za-traditsionniya-sabor-kubrat-sabira-potomtsite-si.html