КАЛЕЙДОСКОП

Богота – София. Контакти и взаимодействия

07 юни 2019

 

 
 На 27.05.2019 г. в Държавна агенция за българите в чужбина се състоя среща на и.д.председателя Димитър Владимиров с г-жа Дорис Дукова, президент на Българо-колумбийска фондация „Алианза”.
На срещата г-жа Дукова разказа за най-интересните проекти и инициативи на фондацията. Г-жа Дукова е радетел за развитието на взаимодействия между университети в България и Колумбия.
В далечната латиноамериканска страна г-жа Дукова и фондация представят българска култура и образование на срещи в колумбийски унивeрситети и пред колумбийски студенти. Срещите се превръщат в празници на българската духовност.
Българо-колумбийска фондация „Алианза” реализира всяка година академична мисия: група колумбийски студенти посещават България и български университети. 
Фондацията има сключени споразумения за сътрудничество и развива взаимодействия с Технически университет - София, Нов български университет - София, Бургаски свободен университет…
В рамките на тазгодишното посещение, което се реализира в дните 27 май – 31 май, колумбийски студенти ще бъдат на срещи и лекции в български университети в София, Пловдив, Бургас.
Академичната мисия през 2019 г. е под патронажа на университета UNIAGRIA.
След срещата в ДАБЧ на г-жа Дорис Дукова и фондация бяха предоставени български национални носии, информационни материали за българската култура, история и археология.