ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Париж

05 юни 2019

 

След красивия успех в 5 сета драма срещу Чилич( Париж, 2019) медия тук изригна: „американски президент вдъхновил Гришо за епична битка”.
Президентът Рузвелт обърнал внимание, че уважение заслужава човекът, "който се стреми към целта без страх".
В реч в Сорбоната американският политик бил казал , че "няма усилие без грешки и недостатъци". Акцентирал върху почтеност и кауза, които са присъщи на смелите хора.
И това се харесало на българската звезда, разбираме от публикация в родна медия. Смелите хора водят големите битки.
В Париж най-добрият български тенисист стигна да трети кръг на турнира „Ролан Гарос”, един от турнирите от ранга Grand Slam,  след успех над Марин Чилич.
След победата той сподели: „Чувствам се прекрасно и съм много фокусиран и развълнуван от това, което предстои.”
Хърватинът е тенисист от топ 10, както и Григор Димитров. В момента ситуацията е различна: Чилич е №13 в света , българинът - №47.
Българската звезда преживява трудни времена: контузия, спад във формата, смяна на треньора.
Наскоро той се раздели с Дани Валверду. Сътрудничеството между двамата донесе феноменални резултати. Сега започва работа с Радек Штепанек.
Успехите на Димитров, когато Дани Валверду беше в екипа му, са наистина смайващи. Изкачи се в рейтинга до №3 в света(2017).
В кариерата си Григор Димитров има 8 трофея. Спечели и един „Мастърс” в Синсинати(2017) след победа във финала над Ник Кириос.
Тенисистът триумфира с трофей във финалния турнир през сезона(2017) след…5 последователни успеха(!) срещу тенисисти от топ 10.
Спомняме си и това заради потенциала му: реално българинът е звезда от елита. Където и да е в ранглистата, той е заплаха за тенисисти от топ 10 - Чилич или Тийм.
В Париж Димитров премина през много трудности, от 2:0 и през 2:2 в сетовете, за да отстрани сърбина Янко Типсаревич с 6:3, 6:0, 3:6, 6:7(4),6:4 след 3 часа игра.
Във втория кръг Димитров премина през 1:2 и до 3:2 срещу хърватската звезда Марин Чилич. Победи след 6:7, 6:4, 4:6, 7:6, 6:3 и над 4,30 часа игра.
В Париж Григор Димитров се върна на пътя на успеха по –скоро спокоен и мотивиран: след Чилич в третия кръг излезе срещу Стан Вавринка.
Сблъсъкът приключи при 6:7(5), 6:7(4), 6:7(8). 2 дни играха тенисистите. Мачът бе прекратен след края на втория сет поради настъпила тъмнина.
До този момент Димитров и Вавринка  бяха изиграли 8 срещи помежду си. Всеки бе записал по 4 успеха. В турнирите от ранга Grand Slam предимството е на страната на швейцареца.
В Париж Вавринка, също екс тенисист от топ 10, №28 в рейтинга в момента,  много рискува. Направи повече ейсове, повече уинъри…и  повече непредсказуеми грешки.
Получи се сложен мач, с обрати, с рибрейкове за Димитров. При този резултат е ясно, че всеки от тенисистите можеше и заслужаваше да победи не само накрая, но и във всеки един от трите сета.
Двамата са приятели. Приличат си в играта. Обичат играта от дъното на корта. По - скоро рядко излизат на мрежата. Малко рискуват с много активна игра на мрежата.
И Димитров, и Вавринка спечелиха много симпатии от страна на публиката. В много моменти тя продължително им ръкопляскаше. Мачът се превърна в едно от събитията на турнира в Париж.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”.
Снимка: Източник: GettyImages