АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Евроизбори 2019. Социология. „Маркет линкс”: 4-5 партии с представители в европарламента

23 май 2019

 

Четири партии ще изпратят свои представители в европарламента, сочи проучване на социологическата агенция Маркет Линк, съобщи Добромир Живков в ефира на bTV .
Резултатите са от национално представително проучване, проведено сред 1024 лица над 18 год., в периода 11-19 май по метода на прякото лично интервю. (бел.ред.)
Като победител в предстоящите избори се очертава партия ГЕРБ, която има  около 2% преднина пред БСП.
Според данните от проучването ГЕРБ получава 29,6% от доверието на избирателите, а БСП – 27,5%. Третата партия е ДПС с 6,9%, а четвъртата, която ще изпрати свой евродепутат е ВМРО-БНД с 5,7%.
Според Добромир Живков има вероятност и пета партия да получи мандат в Европейския парламент. Това е „Демократична България“, която в момента получава одобрение от 4,7%.
През този месец резултатите от социологическото проучване посочват обръщане на тенденциите, обясни още Добромир Живков. По думите му това се дължи на по-активната кампания на ГЕРБ, особено в лицето на премиера Бойко Борисов.
"Когато премиерът излезе и говори и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват", посочи социологът.
По данните от проучването на Маркет Линкс избирателната активност ще е близка до тази на последните избори за европейски парламент или над 35%. Обикновено казваме, че ще гласуваме, но след това сме разколебани, обясни Добромир Живков.

https://www.gramofona.com/izbori-2019/market-links-chetiri-partii-izprashtat-svoi-evrodeputati-v-bryuksel-vijte-koi-sa