ПОСТИЖЕНИЯ

„Акустична версия” при българите в Канада

22 май 2019

 

В Торонто и Отава се провежда Български културен фестивал. Проявата е един от престижните форуми за българско изкуство. Привлича интереса към културния продукт и духовността на българите в Канада.
През 2019 програмата акцентира върху българска музика, кино и театър.
Сред заявената музика, освен фолклор, на публиката се предлага и джаз – концерти на „Акустична версия”.
Антони Дончев и Христо Йоцов от „Акасутична версия” са звезди на българския джаз. Тяхната арт- кариера започва през 20 век. Още преди настъпването на демокрацията, някъде през 80-те.
Те не са „скрити” задълго в малки клубове и квартални мазета. Разпознаваеми са за почитатели и ценители на джаза и в онези години.
Свирят завладяващо. Фюджънът излиза на мода през 80-те.
Джазът за някои е свобода на интерпретациите. За други - смисъл на отварянето на обществото към друг свят. Хора разни.
Музикантите от „Акустична версия” се познават още от музикалното училище. Сродните души обожават…музиката на Blood, Sweat & Tears, Chicago, Earth, Wind & Fire.
В края на 80-те, когато светила на джаза като Милчо Левиев и Марио Станчев са извън страната, „джаз квартет Фокус” и „Акустична версия” свирят джаз в България.
През 80те Симеон Щерев възстановява „Джаз квартет Фокус”. В него влизат Симеон Щерев( флейта), Антони Дончев(пиано), Христо Йоцов(ударни), Теодоси Стойков          (бас).
Няколко години те свирят по фестивали. Изнасят концерти.
Правят пробиви в чужбина. Записват изпълнение на касета. Изпращат я. От фестивал в Белгия…ги одобряват. И музикантите пътуват на Запад.
Пробив за джазмена? Мечта и хоризонт. Излизат в чужбина. Изнасянето на концерти и представяне на фестивали е кислород и необходимост за развитието на джаз музикантите.
Най-евтино на Запад се пътувало със самолет до Източен Берлин. Оттам с влак. В Брюксел сменили някакъв местен влак.
В малко градче, близо до Брюксел …, където се провеждал фестивалът, бил денят X за музикантите. Подготвени са за него. Доста са свирили преди това.
„Свирихме в много приятна атмосфера. Имаше палатки на открито, беше лято, слънчево…”, ще каже след години време Христо Йоцов.
На фестивала в Белгия те взимат трета награда. „Ние вече бяхме излетяли в космоса и оттогава не сме слизали”, пояснява музикантът.
„Не сме авангардни, но сме различни”, казва Христо Йоцов в разсъждения как и защо ще ги харесват…когато свирят. Комбинацията инструменти при тях е „страхотно попадение” за импровизациите.
Няма друга такава група – пиано и барабани, без бас, без глас, без китара. Христо Йоцов свири паралелно на вибрафон. Получава се някаква сравнително богата палитра от звуци, изповядва джазменът .
Музикантите печелят признание на фестивал в Леверкузен. Излиза и първият официален запис на „Акустична версия”.  Издадена е е сборна плоча на финалистите от конкурса в Леверкузен.
В проекта участват освен „Акустична версия” още Барбара Денерлайн трио от Западна Германия, Walk Away от Полша, Квинтетът на Йенс Винтер от Дания, шведското дуо Gitano и групата Naima от Чехословакия.
Имали са ипредложения да останат в чужбина, обяснява пред медия Христо Йоцов. За добро или за зло, пак по израза му, те не взимат това решение.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и иинформационна дейност”