КАЛЕЙДОСКОП

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ ВЪВ ВИЕНА

22 май 2019

 

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ ВЪВ ВИЕНА
В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
Празникът на буквите в Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена, Австрия, отдавна се е превърнал в традиция, която тази година съвпадна и с църковния празник на Светите братя Кирил и Методий!
 
Засмени и малко притеснени, първолаците (65 на брой, разпределени в четири класа) представиха гордо пред своите гости – мами и татковци, баби и дядовци, братчета и сестричета – какво са научили и гордо заявиха „Вече сме грамотни!“ – вече знаем да четем и пишем с буквите на Светите братя и можем да напишем писъмце на бабка! Затова и първите грамоти, които всеки първолак получи, бяха напълно заслужени.
Първи започнаха учениците от 1-ви А клас. С помощта на своята учителка Анета Геранлиева, децата, подредени и с малко носталгична нотка, рецитираха стихчета и с настроение пяха песничките, които бяха подготвили специално за празника. Не закъсня и изненадата, подготвена от училището – празнична торта във формата на буквар – една от четирите прекрасни и много вкусни торти, приготвени специално за празника от г-жа Десислава Радулова. Благодарим й сърдечно за вкусното удоволствие, което децата до трошичка за кратко време унищожиха.
 
Последваха ги първолаците с учител г-жа Симона Захариева от 1-ви Б клас, които не останаха по-назад в знанията си – стихчета, песни и весело настроние, заразило и деца, и родители, цареше в залата, а когато беше внесена и червената торта, радостта на децата нямаше граници – и всеки бързаше да си вземе по-голямо парче от вкусното букварче.
 
Г-жа Станка Александрова беше подготвила друг сценарий за своите ученици от 1-ви Г клас и техните родители – заедно трябваше да се решат забавни задачи, които децата сами трябваше да прочетат на мама, татко или баба, и те да ги решат. О, не мислете, че беше лесно. Понякога се налагаше малкото дете с хитра усмивка и задоволство да помогне, но накрая всички се смяха и с апетит си хапнаха от жълтата торта.
 
В края на деня дойде ред и на синята торта. Тя бе наградата за първолаците от 1-ви В клас с учител г-жа Краси Шарф, които с много труд писаха и четоха пред родителите си, за да им покажат какво са научили малко преди края на учебната година. Е, имаше и малко сълзи, че тези пусти букви са много и не са никак лесни, но с малко помощ не са проблем. След първите сладки хапки всичко бързо да се забрави.
 
И всичко това се случи на 11 май 2019 година в нашето училище.
 
Д-р Ирина Владикова,
директор на БУ „Св. св. Кирил и Методий” – Виена,
председател на АБУЧ