АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Евроизбори 2019. Социология. Само 14% незнаещи за кого да гласуват измери "Сова Харис"

21 май 2019

 

 
Само 14% незнаещи за кого да гласуват измери "Сова Харис" в периода 8-13 май.
На въпрос, доколко сте сигурни в своя избор за кого ще гласувате на изборите за ЕП, 50,9% смятат, че са сигурни; 9,9% могат да променят решението си, като без решение и няма да гласуват са 25,2%.
В последното изследване, малко над 47%, заявяват че със сигурност ще гласуват и са сигурни в избора си, спрямо избирателните списъци биха гласували около 40%.
На предишните избори за ЕП в България са гласували 33% спрямо избирателните списъци.
Социологическите изследвания отразяват мнението на реалните гласоподаватели в страната. Избирателните списъци включват и около 1 милион български граждани, пребиваващи в чужбина.
Източник: Сова Харис
За ГЕРБ, СДС биха гласували - 34,4%, за БСП - 33,5%; за ДПС - 13,7%; за "Воля" - 4,7%; за ВМРО-БНД 4,4% и за "Атака" - 3,8%;
Според проучването, коя партия би защитавала националните интереси на България в ЕП: 29,9% определят ГЕРБ; 21,8% виждат БСП, а 29,2% не могат да преценят.
Относно тов, дали националистическите движения в Европа ще допринесат за правилна посока за развитие на ЕС: 42,4% не са съгласни, 23,8% смятат че е възможно, а 33,8% не могат да преценят.
Според данните, по-ниска избирателна активност ще облагодетелства партии, при които се наблюдава по-висока мобилизация на ядрата от твърди симпатизанти - БСП и ДПС. По-висока избирателна активност ще бъде по-благоприятна за партиите с по-голяма електорална периферия - в сегашния случай ГЕРБ и другите кандидати за преодоляване на изборната бариера.
Регистрираните резултати показват паритет между двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП. Минимален превес от 0,8% имат управляващите. Тази разлика е в рамките на допустимата статистическа грешка, така че въпросът за крайния победител продължава да бъде отворен.

https://news.bg/politics/samo-14-neznaeshti-za-kogo-da-glasuvat-izmeri-sova-haris.html