КАЛЕЙДОСКОП

10 години българско училище в Сао Паоло

21 май 2019

 

 
В Музея на емиграцията в Сао Пауло бе отбелязано 10-годишното юбилейно тържество на Българското училище в Сао Пауло, Бразилия и Деня на светите братя Кирил и Методий с празника „Розите на България 2“. Събитието бе организирано от българското неделно училище в града с подкрепата на българското посолство в Бразилия на 11 май 2019 г.
На тържеството присъстваха представители на българската общност в страната, бразилски гости, български и бразилски музиканти, както и представители на единствената  регистрирана в Бразилия българска организация „Културна асоциация на българите в Бразилия“., в състава на която влизат представителите на бесарабските българи в Бразилия.
Празненството включваше концерт на български деца, ученици в българското училище в Сао Пауло, както и на утвърдени български музиканти, които пребивават в Бразилия. Музикантите изпълниха български класически и фолклорни произведения.  Участие взеха българските цигулари Катя Спасова, Николай Илиев, Николай Сапунджиев, пианистката Любислава Балчева и групата „Необалкан“, създадена от българския музикант и диригент Мартин Лазаров, която изпълнява балканска фолклорна музика и има голям успех в Бразилия.
Поздравление към децата техните родители и гостите бе отправено от временно управляващия посолството на Република България в Бразилия Магдалена Илиева.
Във втората част от тържеството учениците от българското неделно училище, техните родители, другите представители на българската общност и бразилските гости ииграха в двора на Музея на емиграцията българско хоро.
В една от залите на музея бе представена изложба от картини, исторически български книги и български предмети на изкуството, както и се предлагаха домашно приготвени български кулинарни специалитети.
Информация: посолство на Република България в Бразилия