КАЛЕЙДОСКОП

Гергьовденски панаир в Болград

15 май 2019

 

 
Гергьовден за бесарабските българи е един от най-почитаните традиционни пролетни празници, спазван векове наред от потомците. На този ден във всяко българско село се коли и пече агне, изпълняват се традиционни песни. В този ден,  в селата, където църквата носи името на Свети Георги Победоносец, се правят събори.
 
През тази година за първи път в гр. Болград се проведе фестивал «Гергьовденски панаир», организиран от Областния център за българска култура в гр. Болград, кметството на Болград, Болградския районен съвет и Фонда на предприемачите. Празникът започна с театрализирана постановка на гергьовския обред в изпълнение на народния ансамбъл «Буджак» от с. Виноградное, Болградски р-н и танцовия състав «Хоро» при Болградската гимназия «Георги Раковски». Многообразна концертна програма беше изнесена от народния танцов състав «Бесарабия» от Болград и народните български състави от селата Василевка и Каракурт.
 
Особен интерес сред гостите на празника предизвикаха обичаите постригване на овце и правене на домашно овче сирене. И естествено на празника бе представено голямо многообразие на традиционната българска кухня, където всеки можеше да опита печено агнешко, кавърма, домашно сирене и руйно вино.
Всички присъстващи гости се потопиха в традиционната празнична атмосфера на българския Гергьовден. Радваше окото и ухото колоритните обреди, вкусните ястия и запалващите български мелодии. Организаторите искрено се надяват, че този фестивал ще стане традиционен за Болград.
https://www.glaspress.rs/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%80-%D0%B2-%D0%B1%D0%