КАЛЕЙДОСКОП

Конкурс-изложба в Тараклия

15 май 2019

 

 
Конкурс-изложба „Свето Воскресение Христово“, посветен на Великденските празници, се състоя в бесарабския град Тараклия. Експонатите бяха аранжирани във фоайето на Двореца на културата. В проявата за четвърта поредна година взеха участие майстори от Домовете на културата, селските клубове и библиотеки от 14-те населени места на района (град Тараклия, селата Валя-Пержей, Кириловка, Кайраклия, Мирное и други).
На откриването на изложбата организаторите, отдела по културата на района, поздравиха участниците в конкурса за великденските празници и им пожелаха на добър час. Настоятелят на храмовете в селата Балабану и Новосьоловка протойерей Виталий Попазу в своята реч подчерта важността и актуалността на подобни събития. Според него много е важно знанията, опитът и традициите да се предават от поколение на поколение и да съхраняват идентичността на народа.
Участниците представиха своите творби, споделиха рецептите на козунаци, използвани от техните баби, разказаха за разнообразни технологии за боядисване на яйца. Посетителите можаха да видят различни композиции от яйца в кошнички, гнезда с пиленца, зайчета, флорални орнаменти, икони и други. Децата от клуба в село Чалък показаха театрална постановка на притчата „За свещ“ и танц на ангелите.
Всички участници в конкурса получиха дипломи и парични награди.
https://www.glaspress.rs/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D