КАЛЕЙДОСКОП

Събор „Умни Петък“ в Босилеград

14 май 2019

 

  
На празника „Светли петък“ и тази година се състоя традиционния събор в Босилеград.

 

Събора „Умни петък“  съвпада винаги с първия петък след Великден и се смята за един от най-големите в областта. Босилеградчани в продължение на дни говорят и се подготвят за този ден.

Централните градски улици бяха изпълнени с хора. Навсякъде имаше сергии с разнообразни стоки.

Имаше импровизирани  магазини, открити щандове на които се срещат стари занаятчийски продукти от керамични съдове, глинени съдове, чинии, чаши до декоративни предмети.

Най-много бяха щандвете за дрехи и обувки, одеяла, завеси, пластмасови продукти, килими и мебели, но не липсваха и  димящите скари с плескавици, кебапчета, кюфтета и пилета.

 

На главното кръстовище Културния център Босилеград и общината  организираха празничен концерт с участие на танцовите състави към Центъра за култура и СД „Младост”. Освен танци бяха изпълнени и няколко песни.

Съборът има икономическо значение за хората, които често не ходят извън Босилеград. На този ден хората намират много неща на едно място и най-вече на по-ниски цени.

Милена Миленова, Гласпрес, Сърбия

https://www.glaspress.rs/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BA-%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0