ПОСТИЖЕНИЯ

Мецосопраното Надя Кръстева в „Реквием” на Верди

07 май 2019

 

2013. По случай 200 години от рождението на Джузепе Верди неговият „Реквием” звучи на поредното издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято”.
Както и на други музикални фестивали, провеждани в София, Пловдив или Русе, публиката се радва на изявите на световноизвестни български творци.
Това доказва и тезата, че живеем в единно духовно и културно пространство, независимо от разликите в стандарта на живот в държавите в Европа.
Подборът на солистите за Вердиевия шедьовър е изключително важен. В този случай той ще обединява четирима брилянтни творци – сънародници с кариера извън България.
На сцената на Варненския фестивал излиза солистката на Виенската Щатсопер – мецосопраното Надя Кръстева. Партнира и солистът на операта в Цюрих Бойко Цветанов.
Произведението на Верди носи неувяхваща слава на композитора. Прието е с огромен успех в Миланската „Ла Скала” още при създаването му.
 
Във времето следват също толкова успешни изпълнения през 1875 г. под диригентството на автора в Париж, Лондон, Виена.
 
„Реквием” присъства в репертоара на големите оперни театри. Произведението разкрива дълбините на човешката душа -  едновременно и силна, и много слаба пред изпитанията на живота.
 
Споменават, че, „Реквием” носи трепета пред могъществото на твореца и полета на вдъхновението на човека – творец на своя малък свят.
 
Класическата музика насочва към светоусещане и култура, към ценности и потребности. Класическата музика е потребност за съвременния човек, който не пренебрегва в живота си изкуството и културата.
 
Родните оперни звезди не се „завръщат у дома”. Те даряват с изкуство, навсякъде където и да са, даряват с незабравими преживявания и с пронизваща душите духовност потребителя.
 
Независимо от кариерата, която, като правило преминава в чужбина, те нерядко са част от музикални събития и фестивали в Родината. Надя Кръстева излиза в ролята на Амнерис в „Аида”  на финала на Opera Open.
 
Мецосопраното дебютира като Амнерис в Миланската Ла Скала през 2013. По-късно изпълнява ролята на съперницата на Аида в Берлинската държавна опера.
 
В постановката в Пловдив и партнира Камен Чанев, чиято кариера също преминава в чужбина. В „Аида” той участва и на сцената на Берлинската опера.
 
През 2019 „Реквием” на Верди ще звучи в България дни преди Великден. На сцената отново е поканена световноизвестното мецосопрано Надя Кръстева…
Изпълненията и преминават с изключителен успех. Събират бурни овации на представления в Чикаго или Виена, Германия, Русия или Великобритания.
„Богатите, опушени цветове и невероятно дълбоката чувственост на гласа бяха съпроводени от естествеността на актьорската й игра и огнения й темперамент в тази роля, пробен камък за всяко мецосопрано”, се отбелязва в „Чикаго Трибюн” по повод изпълнението на Надя Кръстева в нейната коронна роля Кармен на сцената на Чикагската опера.
 
Дебютирала като Фенена в „Набуко”, Надя Кръстева изпълнява с успех големи мецосопранови партии като Кармен („Кармен”), Леонора („Фаворитката”), Адалджиза („Норма”), Сара („Роберто Деверьо”), Мария Джезуалдо („Джезуалдо”), Улрика („Бал с маски”), Жулиета („Хофманови разкази”), Марина („Борис Годунов”),Прециозила („Силата на съдбата”), Мадалена („Риголето”), Олга („Евгений Онегин”) , Сузуки („Мадам Бътерфлай”) и др., разбираме от медиите.
Родена е в София. Завършва специалността „Оперно пеене” в Националната музикална академия. По-късно специализира в академията „Борис Христов” в Рим”.
През 21 век, любимката на публиката във Виена, както отбелязват за нея медии, продължава гастролите си на оперните сцени в Европа и Америка…
През 2019 в „Реквием” на Верди и партнират европейски звезди: Франческо Аниле – тенор, Рикардо Дзанелато – бас.
Европейски звезди на оперната сцена си дават среща в спектакли в България. Именити български творци, които се реализират по света, са звездите на международни фестивали тук.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”