ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров стигна до нов сблъсък с Надал в Монте Карло

23 април 2019

 

С турнира в Монте Карло за звездата на българския тенис Григор Димитров започна сезонът на клей. Какви са очакванията? Можем да говорим по-скоро не за очаквания, а за предизвикателства.
 
Защо е така? Ами защото сезон със сезон не си приличат. Контузиите връхлитат изневиделица.Само Григор знае колко струва рехабилитацията и възстановяването.
 
Наскоро звездата обърна внимание, че два часа трябва да се възстановява след всеки мач. След което продължава по схемата.
 
В Монте Карло схемата на турнира не го пощади. Трябваше да излезе срещу Рафаел Надал още в 3-ти кръг.
 
На страничния наблюдател му е все едно, че тенисисти, класирани по рейтинг преди него, слязаха от сцената в Монте Карло още след 2-ия кръг.
 
Нито Марин Чилич, нито Шаповалов, нито Хачанов стигнаха там, където стигна Григор Димитров в Монте Карло.
 
След две победи срещу Беретини и Щруфф, Григор Димитров допусна загуба от световния №2 Рафаел Надал. Отпадна на 1/8 финал.
 
Миналата година тук той наистина игра ½ финал. И се изправи срещу …Рафаел Надал. По-късно Надал спечели тук финал срещу Кей Нишикори.
 
Матадорът втори път или и сега не допусна срив и изненада. А казваме изненада, защото той тук е властелинът на корта: 11 пъти е №1.
 
В този смисъл, отпадането срещу безспорния фаворит №1 , в турнира, не е непрежалимо сложно преживяване. И все пак. Във всеки следващ сблъсък с топ фаворит е важно да се надгражда…
 
Куриозно е, че българският тенисист загуби именно с 4:6, 1:6, след близо 100 мин. игра. 1:1 той повтори резултата от сблъсъка им през 2018. Абсурдно е, да се мисли, че му липсва воля и характер, само защото не стигна…до трети сет.
 
През 2019 мачът през първия сет бе на кантар. Рафа рано поведе с пробив и 4:1. Григор веднага го върна за 4:4.
 
При повече концентрация и хладнокръвие в края на сета от страна на българския тенисист, Надал можеше и да не затвори сета с успех, ако се беше стигнало и до тай-брейк.
 
Предния ден Щруфф в пълна сила понесе силния устрем и хъс за успех на българина при тай-брейк.
 
При това, със Щруфф преди Монте Карло бяха си разменили победи. Германецът минава за един от неудобните съперници за Григор Димитров.
 
Класирания по рейтинг зад него германец, отстранил в Монте Карло Шаповалов, този път не съумя да стигне до завързан три-сетов мач. Българинът приключи хладнокръвно. И се изправи пак…срещу Надал.
 
Успехът срещу Щруфф 7:6(2), 6:4 стана факт след няколко рибрейка по хода на срещата. И това вдъхва оптимизъм за играта и формата, в която се намира Григор Димитров сега.
 
Някои екс звезди на световния тенис си позволяват понякога апострофи, че звездният час за успехи в Мастърсите за Григор ще настъпи, след като слязат от сцената Надал, Федерер и Джокович…
 
За баланс от срещите помежду им най-добре да не пишем, защото всеки успех срещу някой от тях е постижение за българския тенисист, независимо в кой момент по схемата е сблъсъкът. И за други тенисисти от топ 10 е така.
 
Самият Григор Димитров нееднократно изказва възхищението си от играта на тримата - трите легенди на световния тенис, които са на корта и в момента. Предизвикателство е да стигне до някой успех срещу тях.
 
Жалко е, че тенис турнирите са част от верига и процедура. С отпадането на 1/8 финал, тук, при изигран ½ финал в Монте Карло през 2018, българинът успя да защити само 90 от спечелените вече 360 точки(2018).
 
При това положение, в рейтинга след Монте Карло е възможно той да бъде изместен с десетина места назад. В турнира той влезе като 29-и в рейтинга на ATP.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”