КАЛЕЙДОСКОП

Скопие – Брюксел. Диалогът с НАТО

18 април 2019

 

 
Премиерът на Северна Македония проведе среща с Генералния секретар на НАТО в Брюксел
 
...Правителствена делегация от Северна Македония, в която бяха премиерът Зоран Заев, заместник-премиерът, отговарящ за европейските въпроси Буяр Османи, министърът на външните работи, Никола Димитров и министърът на отбраната Радмила Шекеринска, беше на посещение в Брюксел.
Както вече информирахме, членовете на делегацията взеха участие на петнадесетата среща на Съвета за стабилизиране и асоцииране между Северна Македония и Европейския съюз, на която среща присъстваха и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини и еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване на ЕС, Йоханес Хан.
След това правителствената делегация беше на посещение в Щаба на НАТО в Брюксел. Там беше проведена среща с делегация от Алианса, водена от генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг. След приключването на срещата, Заев и Столтенберг проведоха съвместна пресконференция.
Премиерът Зоран Заев отбеляза, че това е първото му посещение в НАТО след подписването на Протокола за присъединяване на Северна Македония към Алианса, като добави, че с това Северна Македония постигна една от двете стратегически цели, членство в НАТО и ЕС, които цели бяха поставени още от обявяването на независимостта на страната, през 1991 год.
Македонският премиер посочи, че страната прави големи стъпки за укрепване на капацитета на армията и че през 2018 г. бюджетът за отбранителните сили е бил увеличен с 14%. Според Заев, планът на правителството е най-късно до 2024 г., за армията на Северна Македония да се отделят 2% от БВП, с цел страната да има модерни въоръжени сили, които във всяко отношение ще бъдат равноправни със своите съюзници от НАТО.
В обръщението си към медиите, Заев подчерта, че договорите, сключени с България и Гърция са основите за бъдещото развитие на силното партньорство, което Северна Македония започна, а с това ще даде своя принос за по-нататъшното запазване и укрепване на регионалната сигурност и стабилност.
Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг на пресконференцията заяви, че Северна Македония вече много допринася за НАТО и заедно с държавите-членки на Алианса защитава демокрацията, индивидуалните свободи и върховенството на закона. Той изрази увереност, че членството на Северна Македония в НАТО ще допринесе и за стабилността на целия регион.
Столтенберг  добави, че с нетърпение очаква членството на Северна Македония в Алианса, и изрази подкрепа за правителството на страната да продължи със започналия процес на реформи, при това отбелязвайки, че присъединителният протокол за пълноправно членство на Северна Македония в НАТО, вече е подписан от осем държави-членки на Алианса.
Вчера представители на италианския сенат и парламент са изразили увереност, че протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО, ще бъде ратифициран от страна на Италия до края на март или най-късно в началото на април. Дания започна процедурата за ратифициране на Протокола още в началото на март.
Зоранчо Маринков, Скопие, Гласпрес
https://www.glaspress.rs/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF