ПОСТИЖЕНИЯ

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

18 април 2019

 

Братята са много различни: по-големият брат Веско Пантелеев - Ешкенази е цигулар, Мартин Пантелеев – е диригент.
Веско Ешкенази се реализира в Нидерландия. Концертмайстор е на световноизвестния „Концертгебау оркестър”. Мартин Пантелеев – в България. Автор е и на три симфонии.
Братята са от семейство на музиканти. Баща им е първи кларинетист на Софийската филхармония, майка им – виолистка в оркестъра на Софийската опера и балет.
Мартин Пантелев е цигулар, диригент и композитор. През 2014 дебютира със Софийска филхармония. От сезон 2011 - 2012 е главен диригент.
Музикантът гастролира в Германия, Великобритания, Нидерландия, Русия, Италия, САЩ, Австралия, Аржентина, Израел…Работи с повече от 30 оркестъра.
Мартин Пантелеев учи в България. В Музикалната академия е в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов. Дирижиране и композиция учи при акад.Васил Казанджиев и проф. Пламен Джуров.
Музикантът завършва майсторски класове при проф. Захар Брон в Хамбург и проф. Ифра Нийман в Майнц и Лондон. И се реализира в България.
Веско Пантелевв също учи в България. Разбираме, че голямо влияние върху младия музикант оказва… и проф. Ифра Нийман от лондонския Гилдхул скул.
И двамата музиканти…имат специализации при проф. Ифра Нийман, които ценят.
През 2000 г.  цигуларят Веско Пантелеев Ешкенази  печели конкурс в Амстердам. И оттогава е в „Концертгебау”.
През 2018 Веско Ешкенази успява да осъществи своя мечта: реализира пътуване на…”Концертгебау” за концерт в България. В разговор в медия в България за „Концертгебау” той ще каже: „те са моето семейство”.
Колкото до творческите търсения на Веско Ешкенази, то концертът, посветен на аржентинското танго, изнесен заедно с именития пианист Людмил Ангелов, се радва на голяма популярност тук и през 2017, и през 2018.
Тази програма музикантите  за първи път представят през 2016 г. След това последва национално турне.
Повод за албума „Танго” е…20 години сценично партньорство между именитите музиканти. Единият развива кариерата си в Толедо, другият – в Амстердам. И намират формула за творческо сътрудничество.
Поглеждаме към рекламата на албума. В аранжиментите на творбите пианистът обединява звученето на различните инструменти.Цигуларят се грижи за мелодичната линия. Пътят към тангото се превръща в пътешествие на приятелството и споделянето…
Казано така, музикалното произведение сигурно ще е по-интересно и за всеки, който знае, че тангото съдържа и меланхолия, и страст, и любов.
Всяка нова среща с програмите, представени от именити български музиканти, с кариера в чужбина, е среща с взривен талант и с духовност, която покорява.
Естествено, че дълбочината на музиката и пронизващата сила на музиката и без да си специалист може би ще усетиш на място, но не и от разстояние.
Реверанс към българската музика ли е включването в програмата, която ще представят двамата музиканти, произведения на български композитори? Eдва ли. Програмата е:” Български и световни композитори”.  
Музикантите желаят в България хората да обичат музикалната класика. И да се гордеят с постиженията и изкуството на своите видни професионалисти.
В концерта през 2019 на Веско Пантелеев – Ешкенази и Мартин Пантелеев ще прозвучат произведения на Бах, Георги Златев Черкин, Веселин Стоянов.
Именитият цигулар Веско Ешкенази свири на цигулка Гуарнери дел Джезу, произведена през 1742г.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
 Голяма зала БългарияКонцертен комплекс "България"Софийска филхармония19.04.2019 г., 19.00